Menu 

Donosimo vam fenomenalan trik koji će vam olakšati sejanje. Sa ovim ćete vaše seme postavati u gredice za tili čas.

Reč je “trakici sa semenima”, odnosno rolni papira na kojoj su u pravilnom razmaku raspoređene semenke. Kada ovo napravite potrebno je samo da ih spustite u gredicu i zatrpate zemljom.

sejanje toalet papir 6

Vrlo je korisno ako sadite manje seme, poput mrkvi ili salate. Ideju smo pronašli na blogovima Bakergetscookingurbanfarming i Learningandyearning.

Potreban materijal

 • Toalet papir (koristite obični bez mirisa i boja)
 • Višenamenko brašno
 • Voda

Uzmite komad toalet papira dug oko 1 metar. Razdvojite ga na dva dela. Pomešajte 1/4 šolje višenamenskog brašna sa malo vode da napravite pastu. Pogledajte na paketić sa semenom i pročitajte koliko je potrebno razmaka između semenja. Sledite te savete i stavite po malo smese sa brašnom u preporučenim razmacima, pa u svaki stavite, najbolje pincetom, semenje. Stavite na smesu da se zalepi. Uz pomoć sprej boce poprskajte sve sa malo vode (pazite samo da ne bude previše, da papir ne bude isuviše mokar, da se ne pokida).

sejanje toalet papir 4

Spojite komade papira i presvijate na tri dela. Pristinite rukama i ostavite da se osuši. Posle samo presavijte i čuvajte u suvim posudicama ili dobro zatvorenim plastičnim vrećicama do sadnje.

Ne brinite papir se dobro razgrađuje. Kada iskopate gredicu ili red samo odmotajte papir sa semenjem i spustite ga u gredicu, zakopajte i zalijte.

Pročitajte i tekst Semenke u papiru.

Piši!
Širi dalje!
5 komentara
 1. Julija Miler

  Ovako se radi savršen razmak između svake biljke i nema kasnijeg proređivanja! Odličan savet!

 2. Јованка

  Хвала за ову идеју. Ко се није опробао у сејању нпр. шаргарепе, може му се учинити да је ова препорука без смисла…Верујте ми веома је практичан савет… :)

 3. Zrinka Jasak

  Djurine kucne carolije AHAH!

 4. Биљана Цвијетић

  Kakva glupost. Zar nije lakše odmah u zemlju. Od svih glupih savjeta ovaj je na vrhu.

 5. Tanja Barudzija

  A što bi jednostavno kad može i komplikovano !

Napišite komentar