Menu 

Nisu ni kućice za ptice kao što su nekada bile – obične drvene. Malo dosadano, zar ne? Zato, reciklirajte i napravite ove divne kućice i ptičice će vam pjevati cijelog ljeta.

Toliko je mnogo novih ideja za kućice za ptice, a mi smo za vas odabrali nekoliko najzanimljivijih. Lako ih možete sami napraviti od materijala, koje ste već odlučili da bacite. Kao što ekolozi vole da kažu: “otpad nije smeće”, zato – reciklirajte!

Razmislite šta bi moglo biti primamljivo za ptičice, a opet interesantan detalj za vaš vrt. Sredili ste ga, sve odlično izgleda i još vam treba kućica.

Iskoristiti možete i stari limeni čajnik. Uredite ga, očistite, prefarbajte, izbušite rupu i objesite na drvo. Šašavo, zar ne?

Kada već govorimo o čajnicima, kao hranilice za ptice, kraj njega možete staviti šoljice za čaj. Na nogare od nekog starog stola ili stolice nalijepite tanjiriće i na njih šoljice. Nogare zabodite u zemlju, a u šoljice uspite malo hrane za ptičice ili sjemenke.

Kućicu možete napraviti i od stare saksije (zapamtite – reciklirajte). Na njoj je potrebno samo da napravite drveni poklopac sa rupom. (Za detalje pogledajte u galeriji).

Za ovu namjenu mogu odlično poslužiti i stare plastične boce. Na njima je potrebno da izbušite rupu, ubacite malo slame i grančica i objesite na drvo. Da bi sve to ljepše izgledalo, ukrasite ih po želji (upotrebite maštu ili jednostavno zavirite  u našu galeriju).

Ako imate viška pletenih korpica, sa njima možete napraviti prave male luksuzne vile za ptičice. Kombinujte materijale koje imate pri ruci, dodajte grančice, lišće, slamu. Neka vam inspiracija budu vilin kućice (sjetite se crtanih filmova).

Još jednostavnija kućica, a vrlo zanimljiva, može biti osušena tikva sa rupom. Napunite je slamom i okačite na drvo. Jednostavno, da jednostavnije ne može biti.

Pravite li kućice za ptice? Podijelite ideje, sigurni smo da ih imate mnogo.

Pogledajte kako da napravite i zamku za komarce, ali i vrlo zanimljive saksije za vaš vrt.

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
  1. glos

    da da, posebno kad sunce zagrije, taj metal dušu dao, da se skuva sve unutra

  2. Mila Mila via Facebook

    bas bi se ptice odusevile …:)

  3. Hadzi Jasna Brkovic via Facebook

    zar macke ne jedu ptice?…ovo je paradox

Napišite komentar