Menu 

Možete li zamisliti leto bez sočnih lubenica i slatkih dinja? Mi ne možemo, ma koliko se trudili. Upravo zato donosimo vam najvažnije savete za uzgoj dinja i lubenica koji će vam dobro doći ako se odlučite da ih posadite u svojoj bašti ove sezone.

Lubenice i dinje spadaju među najpopularnije namirnice kad je u pitanju baštovanstvo i to iz jako dobrog razloga, prilično su jednostavne za uzgoj. Ako ove godine po prvi put želite posaditi ove biljke onda obavezno uzmite u obzir naše savete. Isplatiće vam se.

6737781807_bcd19266d0_z

Počnite na pravi način. Dinje i lubenice možete posaditi direktno iz semena ili možete kupiti sadnice. Najčešće prvi plodovi stignu za 75 dana. Najbolje bi bilo posaditi seme u zatvorenom prostoru mesec dana pre poslednjeg mraza, a nakon toga ih presadite u baštu.

Nahranite zemlju. Lubenice i dinje zaista vole hranjivo i vlažno zemljište i zato ne oskudevajte. Dodajte dosta komposta, gnojiva i ostalih nutrijenata.

Utoplite sadnice. Temperature se noću drastično spuštaju i zato bi bilo dobro da vaše biljčice noću utoplite i pokrijete ih. Grejanje zemljišta tokom sezone je prilično važno i preporučuje se da se pre sadnje zemljište prekrije crnim plastičnim vrećicama jer se tako najbolje zagreva.

Bogato zalivajte. Preporučuje se zalivanje jednom ili dva puta nedeljno i to bogato, radije nego svakog dana po malo. Na površinu zemlje možete dodati i organski malč jer ona savršeno dobro zadržava vodu.

Podstičite oprašivanje. Oprašivanje od strane pčelica i ostalih insekata će vašim lubanicama i dinjama pomoći da budu još plodnije. Organski uzgoj je najbolji način da pomognete oprašivanje. Pored povrća i voća u baštu posadite i divlje cveće te začinsko bilje.

7732773730_6d2bdd7d44_z

Manje je uvek više. Svaka sadnica trebalo bi da da 2-3 ploda, a nakon što s eplodovi odmetnu pokidajte sve preostale cvetove da ne bi bespotrebno uzimali nutrijente plodovima. Svu energiju želite usmeriti upravo na plodove.

Podignite plodove. Pošto su ovi plodovi prilično teški oni obično rastu direktno na zemlji što ne bi trebalo da bude problem ukoliko je zemlje prekrivena malčom ili kesama, ali ako je u pitanju samo zemlja onda bi bilo dobro da plodove malo odignete od tla.

I ne budite nestrpljivi, sačekajte sa branjem plodova dok u potpunosti ne sazriju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar