Menu 

Kada neko kaže osveženje vi verovatno pomislite na limunadu, na koktele! Ali, zašto ne na krastavce? Pića sa krastavcima su sasvim sigurno najbolji izbor za letnja osveženja.

Najbolje piće za vrući letnji dan je ono koje nije prejako, niti preslatko, a lako je za napraviti. Mnogo je razloga da ostala pića zamenite sa napicima od krastavaca.

A kako ih ima tokom celog leta, jeftiniji su od ostalog voća i sokova i bolji majstori u osveženju, verujemo da ćete rado prihvatiti ovu ideju i probati neki od ovih recepata.

Krastavci sadrže mnoštvo vode, ali i vitamin C i kafeinsku kiselinu, dva antioksidanta koji pomažu u zaštiti kože od štetnih sunčevih zraka.

pića sa krastavcimaVitamin C jača kolagen i elastin, zahvaljuući kojima koža izgleda živahno, a kafeinska kiselina štiti ćelije kože od UV zračenja. Ovo povrće ima protuupalna svojstva i sprečava zadržavanje vode u telu.

Naučite kako da napravite vodu sa krastavcima i sok, koji će vas rashlađivati za vreme visokih temperatura.

Postoje dva osnovna načina pripreme, ali mnoštvo kombinacija, koje možete sami ispitivati.

Pomoću prvog metoda pravite sok. Izmiksajte 350 gr krastavaca u blenderu ili sameljite i procedite kroz gazu. Ostavite da kapa kroz gazu u frižideru preko noći. (Potrebno je da dobijete 1 do 2 čaše čistog soka).

Dobijeni sok mešajte sa nešto više od pola čaše šećera i 60 ml svežeg soka od limuna dok se šećer ne rastopi. Sirup uspete u pun bokal vode (gazirane ili obične) – prvo uspite samo deo soka, pa ukoliko vam se dopadne blaža varijanta, ostatak ostavite za novi bokal.

pića sa krastavcimaSipajte u čaše, dodajte led i ukrasite sa komadićem limuna. (Sok možete praviti i bez limuna i šećera i tada vam može poslužiti i kao tonik za lice). Umesto šećera možete koristiti med.

Drugi metod je jednostavniji. Krastavce izrežete u kolutiće i stavite u pun bokal vode. Sve ostavite u frižideru preko noći, pa sledeći dan procedite i pijete sa ledom. Možete dodati i malo mente (da odstoji u bokalu sa krastavcima tokom noći) ili koju kapljicu limuna pre služenja.

Da li ste već pravili neko slično osveženje? Da li biste klasičnu limunadu zamenili ovim pićima?

Pročitajte i koja su to 3 načina da stavite krastavce u službu lepote.

Recept
Ime Recepta
Osvežavajuća pića sa krastavcima
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
4 Based on 21 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar