Menu 

Korijander je začinska biljka koja izgledom najviše podseća na peršun, ali je ukusom puno intenzivnija. Uglavnom se koristi za jela azijske i južnoameričke kuhinje, a pored prepoznatljive arome poseduje i mnogo lekovitih svojstvava, posebno semenke.

Semenke korijandera se takođe koriste kao začin, indijski kari je bez njih nezamisliv, a sigurno ćete ih lakše naći u prodavnicama nego onaj sveži. Obavezno ih isprobajte jer pored toga što će vašim jelima dati sasvim novu dimenziju ukusa, obezbediće vam i mnoštvo nutrijenata neophodnih za normalan i zdrav rad organizma.

Ovu su samo neki od razloga zbog kojih bi trebalo da uvrstite korijander u svoju ishranu.

14160398081_c5360e24ee_z

  • Semenke korijandera sadrže nekoliko vitalnih isparljivih ulja i masnih kiselina koji im daju taj specifičan ukus, ali i lekovita svojstva.
  • Mnogobrojna istraživanja su pokazala da semenke korijandera nižavaju nivo lošeg LDL holesterola u krvi ako ih redovno konzumirate.
  • Dok većina drugih suvih začina sadrži veoma malo vitamina C, semenke korijandera sadrže zavidnu količinu ovog vitamina. Svega 100 g suvog začina ima 21 mg ili 35 odsto od neophodne dnevne količine vitamina C.
  • Semenke korijandera su odličan izvor minerala poput gvožđa, bakra, kalcijuma, kalijuma, mangana, cinka i magnezijuma. Bakar je od velikog značaja za produkciju crvenih krvnih zrnaca, gvožđe reguliše metabolizam i podstiče formaciju crvenih krvnih zrnaca dok je cink komponenta mnogih enzima koji regulišu rast, podstiču probavu i poboljšavaju energiju. Kalijum s druge strane igra značajnu ulogu kod regulisanja otkucaja srca i krvnog pritiska. I na posletku mangan je zadužen za neutralisanje slobodnih radikala i čuvanje zdravlja i jačine kostiju.
  • Jedna studija koja je objavljena 2011 godin dokazala je da semenke korijandera mogu imati značajnu ulogu kod kontrolisanja dijabetesa, zahvaljujući antioksidantima koje sadrži jer je poznato da oni imaju sposobnost normalizacije glukoze u krvi.
  • Vekovima se semenke korijandera koriste za olakšanje brojnih problema sa probavom. One imaju antibakterijska i antiupalna svojstva koja ih čini veoma važnim delom ajurvedske medicine. Čaj od mešavine semenki korijandera i komorača je sjajan za otklanjanje poblema poput grčeva i bolova u stomaku.
  • Žvakanjem semenki korijandera se možete efikasno rešiti lošeg zadaha.
  • Ako vas muči suva i svrbljiva koža, namažite je pastom napravljenom od mlevenih semenki korijandera i meda. Olakšanje bi trebalo da osetite odmah i to sve zbog linoleinskih kiselina koje se u korijanderu nalaze.
  • Korijander sadrži antibakterijske komponente koje mogu biti prirodan lek u lečenju salmonele, smrtonosne bakterije koja izaziva trovanje hranom.

6972299086_b9f63c1f56_z

Pored svega gore navedenog, korijander je sastavni deo mešavine začina za kari i bez njega je to popularno indijsko jelo naprosto nzamislivo. Isto tako bez njega je nezamisliv i gvakamole umak od avokada koji je karakterističan za Južnu Ameriku, a u poslednje vreme se sve češće može naći i u receptima mediteranske kuhinje. Stručnjaci kažu da se list korijandera ne može biti dobra zamena za semenke i ako vam recept traži semnke pokušajte ih nabaviti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar