Menu 

Mnogi lakovi za nokte na tržištu sadrže opasne hemikalije, koje mogu da dospeju u krv trudnice kroz nokte i naštete razvoju fetusa.

Dugo se vodila borba da se ukaže na štetnost tih hemikalija i apelovalo se na proizvođače da ih uklone iz lakova za nokte. Značajni pomaci su napravljeni.

Šta je to tako opasno

Toluen, formaldehid i ftalati su tri supstance koje su najopasnije iz lakova za nokte. Posebno su opasni za bebu, koja raste u trbuhu majke.

Toluen je prirodnog porekla, iz tulu drveta. Nalazi se u većini lakova za nokte kao rastvarač. Opasan ja za udisanje – na radnom mestu, kod izduvnih gasova iz automobila, lakova, razređivača, … Čist je, bez boje i ima jak miris. Štetan je za nervni sistem. Ako su trudnice izložene ovoj hemikaliji može doći do usporavanja rasta bebe, poremećaja u mentalnom i fizičkom razvoju deteta.

trudnica lakirani noktiFormaldeid se nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima i smatraju ga kancerogenim u većim količinama. Kozmetički proizvodi ne smeju da sadrže više od 0,2 odsto formaldehida. Danas, srećom većina proizvođača lakova za nokte ih uklanja iz svojih proizvoda, zbog pritiska javnosti.

U ftalate spadaju – dibutylphthalate (DBP), dimethylpthtalate (DMP) i diethylpththalate (DEP). Ako ovo pročitate među sastojcima u svojim kozmetičkim proizvodima, trudite se da ih pri sledećoj kupovini izbegavate. Međutim, teško da ih možemo u potpunosti izbeći, jer se nalaze i u igračkama, pakovanjima za hranu, kozmetici, pa tako i lakovima.

Još uvek nije mnogo istraživanja obavljeno na ovom polju da bi se utvrdilo kolika je štetnost ovih proizvoda u kozmetičkim preparatima.

Za trudnice se toplo preporučuje da izbegavaju lakove koji sadrže ove tri hemikalije. Poznatiji proizvođači poput Narsa, Chanela i OPI-a su ih izbacili iz svojih lakova za nokte.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar