Menu 

O čičokama ili jerusalimskim artičokama se u poslednje vreme sve više priča i sve se više uzgajaju i u našem regionu. Ako kojim slučajem naletite na ovu biljčicu, evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da je kupite.

Čičoke nisu ni nalik običnim artičokama iako dele isto ime. Ovo korenasto povrće ima ukus nalik vodenom kestenu i može se jesti u sirovom i termički obrađenom obliku, a zbog kremaste teksture čičoku možete upotrebljavati kao i krompir.

Čičoke obiluju vitaminima i mineralima i smatraju se jednim od najboljih prirodnih prebiotika.

Sastav makronutrijenata

Samo jedna šolja sirove čičoke sadrži 110 kalorija, 3 grama proteina i 26 grama ugljenih hidrata uključujući 2, 4 grama vlakana ili 25 odsto od preporučene dnevne doze. Poznato je da vlakna mogu pomoći kod zatvora, smanjenja holesterola te smanjenja rizika od srčanih i pojedinih kancerogenih obolenja. Mnoga istraživanja su pokazala da ovo korenasto povrće ima veoma dobar uticaj na nivelaciju šećera u krvi i održavanju zdrave telesne težine.

http://www.dreamstime.com/stock-image-jerusalem-artichokes-cut-knife-bucket-board-image37797001

Vitamini

Jedna porcija čičoke sadrži 10 odsto preporučene dnevne doze vitamina C i niacina kao i čak 30 odsto tijamina. Poznato je da vitamin C ima antioksidativna svojstva i ograničava štetno delovanje slobodnih radikala, a veće doze vitamina C mogu umanjiti rizik od moždanog udara i srčanih obolenja što je objavljeno i na Institutu Lajnusa Polinga. Nijacin i tijamin spadaju u vitamine grupe B i održavaju zdravlje kose, kože i očiju i hranu koju jedemo pretvaraju u energiju.

Minerali

Spisak minerala koje ova biljčica sadrži je zaista pozamašan i to je jedan od osnovnih razloga zbog kojih bi trebalo da je probate. Tu su: bakar, fosfor, kalijum i gvožđe, minerali od velikog značaja za naše opšte zdravlje

Prebiotici

Većina ugljenih hidrata u čičokama su jedan oblik inulina koji inače deluje kao prebiotik na taj način obezbeđujući organizmu hranu za probiotike u vašem organizmu. Probiotici poboljšavaju imuni sistem, proizvode vitamine, smanjuju holesterol i sprečavaju razmnožavanje bakterija koje izazivaju bolesti. Konzumirajući prebiotike povećavamo nivo probiotika u organizmu čak više nego da uzimamo probiotike u vidu suplemenata. Istraživanja su pokazala da konzumiranje soka koji u sebi sadrži inulin iz čičoka značajno povećava nivo određenih probiotičkih bakterija u organizmu.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-jerusalem-artichokes-oil-board-image27548095

Kupovina i čuvanje

Čičoke su najbolje u jesen ili u zimu, a kad ih kupujete birajte one koje imaju glatku kožu. Čuvajte ih zapakovane u plastičnu kesicu i na hladnom mestu. Ako ih budete čuvali na pravi način, čičoke mogu da traju i do dve nedelje.

Upotreba u kulinarastvu

Čičoke se mogu jesti u sirovom obliku u salatama, ali mnogi tvrde da tako pripremljene nisu najukusnije. Za prvi put,  najbolje bi bilo da ih ogulite i kuvate u slanoj kipućoj vodi dok ne omekšaju 10-15 minuta pa od njih pravite pire, dodavajte ih u supe i čorbice , a možete ih i kratko prodinstati na puteru i onda ih dodati u salate.

Piši!
Širi dalje!
8 komentara
 1. Slavica Milojevic

  u tursiji su savrsene ….isprobano

 2. Smiljka Mandić

  Ukusne !

 3. Sladjana Lazarevic

  Савршен укус. Кору коју олупите (као кромпир) посадите у земљу и добићете нове плодове.

 4. Tina Petolas

  rastu ko blesave, mogu ih koristiti i dijabeticari , jako zdravo :)

 5. Liljana Zrnik

  zemjeni kompiri

 6. Dragana Matijasevic

  Zasadicu ih :)!

 7. Ana Steko

  Super su!!

 8. Gabrijela Mancic

  obozavam ih

Napišite komentar