Menu 

Kao mladi roditelji verovatno ste većinu vremena zbunjeni i u nedoumici kad bi beba trebala jesti, kad spavati. Postavljanje nekog rasporeda i uvođenje rutine bi moglo pomoći.

Pročitajte kratki vodič za uvođenje rutine, koja će i vas i vašu bebu učiniti srećnim.

Kad bebu donesete kući iz bolnice sve vam je neobično, niste ni svesni promena koje ća vam taj mali zamotuljak doneti. Beba u početku lako može zameniti dan za noć. Spavaće onda kad bi trebalo da jede, biće gladna onda kad bi trebalo da spava. Vama će život ličiti na haos, spavaćete kad stignete, ješćete kad se setite i tako u krug. Olakšavajuća okolnost je da bebe vole rutinu. Rutina i dnevna predvidljivost bebi daje osećaj sigurnosti, sve drugo ih buni i uznemiruje. Tu, vi, roditelji stupate na scenu sa smišljenim planom.

Najobičnija večernja rutina pred spavanje smanjiće nervozu, znate da se kraj dana bliži i da ćete moći malo da odahnete. Prvih nekoliko meseci nećete biti u mogućnosti bebu naučiti da spava uvek u isto vreme i moraćete biti više posvećeni, ali s vremenom rutina će vam pomoći da držite kontrolu u svojim rukama.

Dok vaša beba spava po 16 sati dnevno, ali se na svaka 2 budi tražeći da jede izgleda pomalo besmisleno početi uvoditi rutinu spavanja, ali ništa vas ne košta da pokušate. Promenite ponašanje danju i noću. Dok beba spava u toku dana ne ustručavajte se slušati muziku i pričati glasnije, ali kad dođe vreme za spavanje čak i kad se beba probudi prigušite svetla, smanjite ton. Nahranite je i spustite u krevetac. Nema igranja ni zabave. Za početak odaberite neko razumno vreme za spavanje i nekoliko aktivnosti koje ćete raditi pre spavanja, svako veče.

Čitajte knjige, priuštite vašoj bebi masažu ili opuštajuću kupku. Nije bitno šta ćete raditi bitno je da bude opuštajuće.

U većini slučajeva bebe zaspivaju nakon hranjenja ili presvlačenja. Što pre utvrdite koji je tip vaša beba lakše ćete moći odrediti rutinu za spavanje i kad će biti pospana. Čim osetite da je pospana stavite je u krevetac da se tamo uspava. Izbegavajte uspavljivanje „bilo kad, na bilo kom mestu“.

Jedna od veoma bitnih navika koju treba da usadite vašem detetu jesu porodični obroci za stolom. Čim beba počne da sedi stavljajte njenu stolicu za hranjenje kod stola za ručavanje za vreme porodičnih obroka. Dajte joj da jede bilo šta samo da se oseća delom nečeg važnog.

Bebine navike stvarajte po svojim i bebinim afinitetima, ma koliko neki šabloni kod svih beba mogu biti slični i oni imaju različita interesovanja i ono što ih čini srećnima. Slušajte svoju bebu, otkrijte šta joj najviše paše i time se vodite. Šta god upali prisvojite kao nepisano pravilo.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar