Menu 

Čini vam se da nam se s godinama menja svaki centimetar tela? Menja nam se obim struka, fleksibilnost zglobova i boja kose. Koža kao najveći ljudski organ naravno nije izuzetak, a danas pričamo o tome šta vam koža poručuje načinom na koji stari i kako se koža menja.

Koža prolazi kroz mnoge promene tokom svog životnog veka i s vremenom ćete morati menjati način na koji negujete svoju kožu ma koliko bili verni svojoj svakodnevnoj rutini.

Suva koža

Koža kako starimo postaje sve suvlja i suvlja, a uzrok za to često može biti i smanjena funkcija znojnih i žlezda koje proizvode prirodna ulja. Problem može biti još gori zbog stresa, izloženosti suncu, loše hidratacije. Suva koža vodi do iritacije kože i svraba, ali svakodnevna upotreba losiona za hidratizaciju može napraviti veliku razliku. Ako uživate u dugotrajnim opuštajućim kupkama razmislite o tome da smanjite temperaturu vode i vreme trajanja kupke  jer topla voda isušuje kožu baš kao i suv vazduh pa razmislite i o tome da nabavite ovlaživač vazduha. Pijenje velikih količina vode tokom dana je neizostavno.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-treatment-dry-hands-skin-cream-image7815776

Zaštita od sunca

Čak i ako niste na koži primetili mala oštećenja uzrokovana suncem kao što su sitne bore i smeđe pege to nikako ne znači da treba da prestanete koristiti zaštitne kreme. Izgled vaše kože uveliko možete poboljšati korištenjem odgovarajuće zaštite. Neka vaša krema za sunčanje sadrži 15, kao najmanji faktor zaštite i pokušajte smanjiti izloženost suncu posebno sredinom dana. Leti nosite šešire širokog oboda, a salone za samopotamnjivanje zaobilazite u širokom luku.

Bore koje odaju godine

Na licu nam se usled gubitka elastičnosti na koži pojavljuju sitne bore i linije koje nam odaju prave godine. Pored gubitka elstičnosti tu je i smanjena količina masti ispod kože koja bore još više ističe. Da biste izgladili kožu pokušajte je negovati sa proizvodima koji sadrže retinol, vitamin A i antioksidante. Retinol blokira uticaj slobodnih radikala i nastanak bora, dok supstance poput glukoze i hijaluronske kiseline ispravljaju linije koje su se već napravile.

http://www.dreamstime.com/stock-images-lunch-break-business-person-eating-vegetable-park-young-woman-sitting-grass-salad-reading-paperwork-image31471344

Pazite šta jedete i pijete

Vaša koža će vam biti zahvalna ako budete pazili kako se hranite i koliko tečnosti unosite u organizam. Ako vam ishrana nije dobro izbalansirana rizikujete da koža postane osetljiva, bolna, sa mrljama i pojavom osipa. Brojna istraživanja su pokazala da sveže voće i povrće ima popriličan uticaj na usporavanje procesa starenja, dok povećan unos prerđenih šećera i ugljikohidrata taj proces ubrzavaju.

Osetljiva koža

Koža se s vremenom istanjuje što znači da se mnogo lakše može iziritirati i povrediti. Određene hemikalije, mirisi pa čak i znoj mogu iritirati kožu, a sama iritacija pospešuje starenje i zato pazite da se umivate dva puta dnevno pa čak i češće ako je to potrebno. Tokom umivanja nemojte kožu energično trljati već nežno saperite sve nakupljene prljavštine, a možda ćete morati preći i na proizvode za umivanje koji su napravljeni posebno za osetljivu kožu.

Treba više vremena za zacelenje rana

Ako ste primetili da vam je ulaskom u poznije godine potrebno više vremena da vam zacele rane, ogrebotine i udarci na koži to ne treba da vas čudi jer koža s godinama ne samo da je podložnija povredama nego zahteva i više vremena da ozdravi. U ovom slučaju hidratacija organizma i vlažnost kože je od velikog značaja.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-woman-hand-patch-image10085482

Nikad nije kasno

Ovu frazu verovatno mrze žene širom sveta, ali kad je u pitanju nega kože zaista je istinita. Bez obzira što su vam se pojavile prve bore i koža je opuštenija, imajte na umu da to nikako ne znači da treba da dignete ruke. Male promene u vašoj svakodnevnoj rutini i načinu života mogu doneti značajne rezultate. Ako budete slušali svoju kožu možete usporiti starenje jer se pristup nezi menja i nega kože nikako ne može biti ista u dvadesetim i četrdesetim godinama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar