Menu 

Mršavljenje i održavanje ciljane težine može biti prava borba posebno ako imate štitnu žlezdu koja je manje aktivna i gotovo uvek se osećate umorno. Ipak ako proces razbijete na male korake i rešavate svaki izazov jedan po jedan, uspeh je zagarantovan.

Mi vam donosimo prilično detaljan vodič koji će vam jasno otkriti šta treba da radite ukoliko želite izgubiti kilograme uprkos manje aktivnoj štitnoj žlezdi.

Optimizujte lekove za štitnu koje koristite. U celom ovom procesu najvažnije je da popravite način na koji uzimate lekove za štitnu. Ako ne osećate velike promene uprkos lekovima onda će samo mršavljenje biti drastično otežano. Razgovarajte sa vašim lekarom i zamolite ga da vam propiše druge lekove ili promeni dozu ukoliko ne osećate nikakve promene, sve dok ne pronađete one koji vama najviše odgovaraju. U tom slučaju sam gubitak kilograma ići će mnogo jednostavnije.

996712228_18eacfb73f_o

Smanjite unos šećera i prerađenog skroba. Ovo je sigurno jedan od najvažnijih stavki i zato se nalazi ovako visoko na listi, odmah ispod lekova. Ugljeni hidrati u globalu nisu toliko loši za zdravlje i oni samostalno ne izazivaju gojaznost ni bolesti. Sve se svodi na onačan unos kalorija tokom dana, a veoma je važno i koje su vrste ugljeni hidrati koje unosite.

Na primer, ugljeni hidrati koje unosite u obliku šećera i visoko prerađenog skroba su veoma nezdravi i bespotrebni. Oni gotovo da i nemaju nikakvu nutritivnu vrednost i putem njih unosimo veliku količinu praznih kalorija. To znači da treba u potpunosti da izbacite iz isharane brzu hranu, sokove, alkohol, beli hleb, većinu prerađenih žitarica, proteinskih pločica kao i većinu prerađene hrane.

Bazirajte obroke na protinima i povrću. Ako želite smršaviti iako imate manje aktivnu štitnu žlezdu svaki obrok treba da se bazira na proteinima i povrću, a za to postoje dva veoma dobra razloga.

6461740289_9e6fcb353a_z

Protein je parametar za mršavljenje. Glavna benenficija od proteina je ta što je više zasitan nego masti i ugljeni hidrati i zato što ima posebnu sposobnost da smanji apetit i na taj nač spriječi pespotreban unos dodatnih kalorija. Istraživanja su pokazala da dijete koje se baziraju na visokom unosu proteina mogu smanjiti opsesivne misli u vezi hrane za čak 60 odsto.

Povrće obezbeđuje većinu vitamina, minerala i ostalih mikronutrijenata. Nutritivna gustina namirnica jela je čak i važnija za one koji imaju manje aktivnu štitnu žlezdu ali i neke druge autoimune bolesti kada je apsorpcija nutrijenata i nedosatatak istih nešto češća pojava. Naglasak ide na zeleno lisnato povrće , pečurke i kupusarke (brokoli, karfiol, kupus, kelj). Pored toga, povrće je odličan izvor vlakana, nutrijenata koji hrane zdrave bakterije, a istraživanja su pokazala da neredovno uzimanje vlakana potpuno izbacuje iz ravnoteže bakterije u crevima.

Po nekom pravilu, porcija proteina na tanjiru bi trebalo da bude veličine vašeg dlana, a porcija povrća/salate, veličine cele ispružene šake. Na taj načino ostaje samo ¼ tanjira prazna koja bi trebalo da pripadne ugljenim hidratima.

Povećajte unos selenijuma i cinka. Ovo su nutrijenti koji su direktno povezani sa radom štitne žlezde i veoma je važno da vaša ishrana sadrži adekvatne količine ovih minerala da bi se poboljšao rad štitne žlezde i ubrzao rad metabolima.

Selenijum je mineral koji pomaže telu da reciklira jod u organizmu i to je razlog zašto ga najviše ima u štitnoj žlezdi. Hrana u kojoj se nalazi selenijum su: brazilski orasi, tuna i sardine, govedina i piletina, jaja te mahunarke.

Cink s druge strane je neohodan za regulisanje TSH hormona, a iako je nedosatatak cinka u organizmu veoma retka pojava trebalo bi da pojačate njegov unos ukoliko želite smršati, a imate problem sa manje aktivnom štitnom žlezdom. Cink se nalazi u: ostrigama, piletini, govedini, mahunarkama, orašastim plodovima, semenkama, mleku i jogurtu.

21333623800_54d6d6650f_z

Redovno šetajte i svake nedelje dižite utege. Gubitak kilograma znači sagorevanje više kalorija od onog što unosite tokom dana i zato je fizička aktivnost veoma važna u celom ovom procesu. Pored toga fizčka aktivnost poboljšava zdravlje na način na koji nutrijenti to ne mogu. Tokom mršavljenja na ovaj način ne morate se baviti visoko intenzivnim treninzima, ali bi svakodnevna šetnja i dizanje utega barem jednom nedeljno dobro došli.

Isprobajte autoimunu protokol dijetu. Ovo je za sve one koji pate od Hashimotove ili neke druge autoimune bolesti i preporučuje se samo ukoliko ste pažljivo prešli sve savete koje smo do sada naveli. Autoimuni protokol je eliminacijska dijeta tokom koje privremeno iz ishrane izbacujete određeni broj namirnica uključujući žitarice, orašaste plodove, semenke, mahunarke.

Tokom ovakvog načina ishrane se izbacuju sve komponente koje izazivaju i najmanje upale u crevima kod ljudi koji pate od autoimunih bolesti, a to je faktor koji se krije iza mnohih modernih zdravstvenih stanja, uključujući autoimune bolesti, metaboličke poremećaje kao i gojaznost. Ako iz ishrane izbacite sve moguće okidače za upale vi dajete svom telu šansu da se oporavi i resetuje. Upravo to osećaju oboleli od celijakije kad napokon prestanu konzumirati gluten.

Dodatni saveti

Pored svega što smo naveli, a što će vam biti od velike pomoći imamo još nekoliko brzih saveta na koje treba da obratite pažnju.

  • Neka vam spavanje bude prioritet. Nemojte žrtvovati dobar san zarad zabave, to vam je naš dobrnamerni savet, jer je loš san jedan od glavnih rizičnih faktora za gojaznost.
  • Uzimajte suplemente koji pozitivno utiču na štitnu žlezdu. Posavetujte se sa lekarom neka vam propiše odgovarajuće suplemente koji će vam dati više energije.
  • Koristite manje tanjire i pribor. To je trik koji mnogi koriste da ne bi pojeli više nego što im je potrebno.
  • Ne iznosite hranu na sto. Nemojte iznositi hranu u šerpama na sto, nego izvadite porciju na tanjir u kuhinji pa sedite da jedete. Na taj način smanjujete šanse od prejedanja.
  • Pijte puno vode.
Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Dejan

    Uz svo dužno poštovanje i mnogo korisnih saveta ,kome je bitno kako se hranila merlin monro kad je okončala svoj život tako mlada živeći nezdravo, u opšte nerazumem kome to treba biti primer.

Napišite komentar