Menu 

Postoje ljudi koji iz nekog razloga jednostavno više vole trčati u teretani, na traci za trčanje nego napolju. Mi vam danas savetujemo zašto bi trebalo da isprobate trčanje na svežem vazduhu – u prirodi.

Proleće je napokon stiglu u svoj svojoj lepoti i nema potrebe da se zatvarate u teretanu i trčite na traci za trčanje, posebno ako ne patite od sezonskih alergija. Mi vam donosimo nekoliko više nego dobrih razloga zbog kojih bi trebalo da zamenite traku za trčanje nekim lepim parkom i stazom koja se nalazi napolju.

Trčanje napolju nije monotono. Većina onih koji trče na traci kažu da trčanje u teretani vremenom postaje monotono i dosadno. Tokom same vežbe nema nikakvog uzbuđenja, svakog dana ste u istoj prostoriji, na istom mestu i sasvim je izvesno da će vam dosaditi. S druge strane napolju imate zaista mnogo toga da vidite, posebno ako menjate rute trčanja, a specijalni dodaci su što ste izloženi suncu i udišete svež vazduh.

6814607213_cf106fab64_z

Napolju ste više motivisani. Ovo je samo produžetak prve stavke, jer kad trčanje postane dosadno gubite motivaciju da nastavite. Trčanje napolju barem jednom nedeljno će vas sigurno dodatno motivisati i dati vam elana da idete dalje.

Više ćete se podsticati. Ponekad može biti veoma obeshrabrujuće kad trčite i dajete sve od sebe, abrojevi na ekranu se prilično sporo menjaju ili kad vidite da vam je ostalo još 25 minuta vremena da trčite, a već ste crkli. Kad ste napolju sama priroda vas motiviše, zadajte sebi neke male ciljeve koje ćete ispunjavati tokom trčanja i sigurno će biti puno zabavnije.

Trčanje napolju pokreće više mišića. Mišići se potpuno drugačije pomeraju i aktiviraju kad trčite napolju, a najmanje se aktiviraju mišići zadnjice što sigurno nije dobro. Kad ste napolju aktivira se veća grupa mišića i to jedna od pozitivnih strana.

Sagorevate više kalorija. Ako je jedan od razloga što trčite da biste izgubili suvišne kalorije onda je trčanje u prirodi sigurno bolji izbor. Telo troši više energije kad trčite napolju nego kad trčite na traci za trčanje čak i ako trčite istom brzinom.

14998579188_26322859dd_z

Odmorite se od gedžeta i spravica. Većina ljudi, puno vremena svoga dana potroši koristeći razne sprave i mašine, a ponekad bi nam svima dobro došao odmor od sve te tehnologije. Kada krenete na trčanje ostavite telefon kod kuće ili ga ugasite da vam ne bi odvraćao pažnju od trčanja.

Napolju ćete naučiti kako da održavate brzinu. Kad ste na traci vi ne morate razmišljati o tome kakvim tempom trčite, a napolju ćete morati malo više da se fokusirate i da razmišljate o tome za koliko ćete preći određenu dužinu. Bićete više fokusirani na samo vežbanje što je prilično važno.

Na kraju krajeva ako u teretanu odlazite samo da biste trčali u ovo prolećno vreme ćete uštedeti novac.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar