Menu 

Otkako je paleo način ishrane postao prilično popularana i veliki broj ljudi se odlučio da se hrani upravo na način kako su se hranili naši preci, otada se priča i o kafi koja je obogaćena zasićenim masnoćama, najčešće puterom ili kokosovim uljem. Zašto je ova kafa toliko popularna i da li je zaista dobra za zdravlje?

S porastom popularnosti određene hrane ili pića, stručnjaci obično odlučuju da se malo detaljnije bave tim fenomenom i upravo zato je popularno nazvana „bulletproof“ kafa privukla pažnju mnogih naučnika. Otkriveno je da pijenje ovako pripremljene kafe može uzrokovati rast nivoa lipida, ali nikako ne treba zanemariti koliko su masti bitne za ljudski organizam.

Zašto je konzumiranje masti toliko važno?

8401638621_cc8fd82093_z

Ono što je čudno kad je ovaj trend u pitanju jeste činjenica da su nam godinama unazad govorili kako su upravo zasićene masti usko povezane sa nastankom srčanih obolenja, a da je povišen holesterol u krvi upravo direktna posledica ishrane bogate mastima. Ipak, stručnjaci napominju kako povezanost nije isto što i uzročnik u svetu nutritivnosti, a nauka u poslednje vreme sve više veruje kako zasićene masti same po sebi nisu glavni krivci za srčana obolenja, čak ni omraženi holesterol nije toliko loš za ljudsko zdravlje. Holesterol je organizmu potreban da bi prerađivao hormone i mozgu obezbeđivao potrebno gorivo.

Masti su takođe veoma važan zasitni faktor, a to znači da što više masti sadrži naš obrok to ćemo duže osetitit zadovoljstvo i sitost u odonosu na neka druga jela koja su siromašna mastima, a bogata ugljenim hidratima. Upravo ova saznanja su jedan od priloga koji govore u korist kafe sa masnoćama jer ispijanje ovakve kafe nas može sprečiti da se prejedamo tokom dana.

16826058542_3267e314db_z

Povećan broj lipida

Nedavno je u Americi osvanula priča kako je čovek koji dugo godina poštovao šravila paleo ishrane i pri tom pio prilčne količine ove kafe hospitalizovan usled povećanog nivoa lipida, a povišeni su mu bili i holesterol te trigliceridi. Postavlja se pitanje možemo li uživati u ovakvom načinu ishrane, a da ne rizikujemo sopstveno zdravlje. Važno je da znate kako postoje različite vrste masti kao i različite podvrste holesterola. Stručnjaci čak kažu da je u hranu mnogo zdravije dodavatiprirodne, celovite masti nego neke zamenske vrste.

Ako pijete kafu na ovaj način, a ne menjate ostale prehramebene navike vi samo dodajete višak kalorija u svoju ishanu bez ikakvog razloga tako da je zaključak da kafa sa masnoćama nije baš najbolji izbor i trebalo bi da je izbegavate bez obzira na to što kaže vaš paleo način ishrane.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Sanja

    Uff i sama pomisao na kafu s puterom mi izaziva blagu mučninu, kakvog li je to ukusa pitam se…

Napišite komentar

Zdravlje

Koliko ste puta od vašeg lekara čuli da bi trebalo da uzimate više vitamina D, onog kojeg dobijamo od sunčevih zraka? Mi vam donosimo sjajan savet koji će vam pomoći da tokom...