Menu 

O blagodetima jabukovog sirćeta smo pisali mnogo puta do sada, a danas vam otkrivamo najvažnije činjenice kako nam to ovaj čudotvorni proizvod zaista utiče a zdravlje.

Od povišenog holesterola do gubitka kilograma, jabukovo sirće je namirnica koja ima nevjerovatna lekovita svojstva i svaka kuća bi trebalo da ga ima. Kad kupujete sirće birajte ono od organski uzgojenih jabuka, ili domaće ako imate tu mogućnost da birate.

Da li želja za slatkišima i masnom hranom ometa vaša nastojanja da se zdravo hranite i pod kontrolom držite vašu tjelesnu kilažu? Hormoni su ti koji utiču na želju za hranom jer oni na neki način diktiraju kako se zapravo osećamo, šta želimo i kojom brzinom ćemo sačuvati masne naslage na telu. Kad nam je stomak prazan organizam proizvodi hormon grelin, koji izaziva osećaj gladi. Ako dopustite organizmu da jako ogladni logično je i da će vaša žudnja za hranom biti veća.

Kakve to sve veze ima sa jabukovim sirćetom? Pitate se.

Jabukovo sirće je jedan od najzdravijih prirodnih sastojaka koje možete dodati u svoju ishranu jer ima veliki uticaj na grelin. Sirćetna kiselina koja je aktivni sastojak u sirćetu ima tu moć da suzbije hormon gladi i potpomaže kontrolu želje za hranom.

Pored toga, jabukovo sirće može biti korisno po naše zdravlje na mnogo drugih načina, a mi vam navodimo samo neke od njih.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-apple-cider-vinegar-glass-bottle-fresh-apples-image36784645

Potpomaže gubitak kilograma. U ovo prolećno/letnje vreme nam je ovo nekako najvažniji podatak jer svi želimo izgubiti taj presotali višak nakupljen tokom zime i zablistati u letnjim haljinicama. Jabukovo sirće može odložiti vreme pražnjenja želuca što znači da ćete duže osećati sitost i nećete imati potrebu za novom hranom. Ova sposobnost može uticati i na poboljšanu apsorpciju nutrijenata iz hrane, a to je od posebne važnosti onima koji nemaju dovoljan broj korisnih enzima i dobrih bakterija u organizmu.

Štiti od kardiovaskularnih bolesti. Dokazano je da redovnom konzumacijom jabukovog sirćeta smanjujete rizik od nastanka arterioskleroze (bolest sužavanja arterija), visokog holesterola i povišenog krvnog pristiska i to bez ikakvih neželjenih efekata.

Odličan za dijabetičare. Ako ga koristimo uz druge namirnice, jabukovo sirće može usporiti otpuštanje šećera iz namirnica. To smanjuje potrebu organizma za otpuštanjem insulina i opušta pankreas. Kad vam je šećer u krvi izbalansiran, osetićete i manju potrebu za ugljenim hidratima.

Potpomaže zdravlje jetre. Pošto se sastoji od većine sirćetne kiseline, jabukovo sirće dokazano štiti ćelije jetre, a sprovedena su istraživanja da se otkrije kako utiče na tumor jetre. Iako je istraživanje još u začetku i vrši se nad životinjama, prvi rezultati su veoma aobećavajući i to uz minimalne nuspojave.

Jabukovo sirće kao sredstvo za čišćenje. U većini naših recepata za prirodna sredstva za čišćenje, jabukovo sirće je neizostavni sastojak. Pomešajte sirće sa vodom i ovom mešavinom zamenite standardne hemikalije koje kosristite u svom domu. Ovo je i sjajno sredstvo za dezinfekciju i eliminisaće sve viruse i bakterije sa vaših radnih površina. Neka istraživanja su pokazala da jabukovo sirće efektnije ubija virus H1N1 u domaćinstvu od bilo kojeg kupovnog sredstva za čišćenje.

Woman holding glass bottle of apple cider vinegar

Koktel za bolju probavu

Ako ga pomešate sa kiselom vodom dobićete ukusan, zdrav i osvežavajući koktel koji će vam nivelisati šećere u krvi i poboljšati probavu.

Potrebni sastojci:

  • 30 ml jabukovog sirćeta
  • 1 kašičica meda ili javorovog sirupa
  • 500 ml kisele vode

U visokoj čaši izmešajte sirće i med pa dodajte kiselu vodu. Poslužite sa kockicama leda, a možete dodati i nekoliko listića sveže nane.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Lile Bik

    KAKVA DOBRA ĆASA ZA KLEKOVAČU !!!

Napišite komentar