Menu 

Pečeno povrće je sigurno jedan od najboljih priloga koji paše uz sve vrste ribe ili mesa. O povrću je posebno potrebno pričati u proleće kada počinje sezona većini manirnica. Mi vam danas donosimo sjajne savete koji će vam pomoći da pečeno povrće svaki bud bude savršeno.

Odaberite pravo povrće. Neko povrće je za pečenje bolje nego drugo i to sigurno smo znaju i oni koji nisu preterano vični u kuvanju. Važno je da odaberete povrće koje ne sadrži puno vode, a najbolja opcija su: krompiri, prokelj, paprike, crveni luk, šargarepa…

7188267652_f0066fed91_z

Isecite povrće na odgovarajuću veličinu. Ovaj savet je posebno važan kada u istoj posudi pripremate više različitog povrća. Kada kombinujete nešto tvrđe povrće poput krompira ili šargarepe sa onim nežnijim poput prokelja ili crvenog luka treba da budete oprezni. Što je povrće potrebno duže kuvati to je neophodno da bude isečeno na manje komade. Na primer, a ako pečete zajedno krompir i paprike potrebno je da krompir isečete na sitnije komade da bi se ispekli u isto vreme.

Ulje je obavezno. Da bi povrće dobilo lepu boju i da se ne bi lepilo obavezno pre pečenja povrće premažite sa uljem, posebno maslinovim. Preporučuje se da povrće stavite u dublji sud, začinite ga, poprskate uljem, dobro promešate pa tek onda stavite u tepsiju ili vatrostalnu posudu.

Unapred zagrejte tavu. Da biste dobili hrskavu koricu, pre nego stavite povrće u tavu ili tepsiju stavite he u rernu da se dobro zagreje, zatim je izvadite, sipajte povrće pa tek onda stavite na pečenje.

4694735369_b062da12e6_z

Ne pretrpavajte tepsiju. Ako u tepsiju stavite previše povrća ono će tokom pečenja otpuštati paru i postaće gnjecavo. Umesto tga ostavite prostor između povrća tako da vruć vazduh može cirkulisati oko povrća i nataj način će se stvoriti hrskava korica, a povrće če unutra biti mekano. Ako imate baš puno povrća bolja je opcija da ga pečete u dvije ture nego da ga pretrpavate.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar