Menu 

Svi mi obično mislimo kako je naše ponašanje u restoranu na mestu, ali da li je to istina? Proverite još jednom da li negde grešite.

Vrlo zanimljiv podatak dali su konobari mnogih uglednih restorana – većina gostiju ne pere ruke pred obedovanje. A, vi? Šta mislite zašto to zaboravljamo?

Da li je to zbog toga što smo previše opušteni u restoranima? Zbog te opuštenosti dolazi i do nekulturnog ponašanja, koje svakako narušava i osnove bon tona.

Najveća nekultura

Vređanje konobara, udaranje po dupetu, glasno komentarisanje samo su deo liste najnekulturnijeg ponašanja gostiju. Neki znaju i da otvoreno vređaju, napadaju osoblje, prave scene, svađaju se, ometaju druge goste. To sve, naravno, izbegavajte u širokom luku.

Tu su i oni koji glasno duvaju nos (neki to rade i sa restoranskim salvetama). Na taj način kvare obedovanje svim gostima – a toalet im je gotovo na dohvat ruke. Glasno razgovaranje na telefon, takođe je vrlo neprimereno, posebno kada se radi o nekim privatnim stvarima ili, u gorem slučaju, zdravstvenim problemima. Ukoliko poziv morate da primite razgovarajte tiho ili, u najboljem slučaju, izađite iz restorana. Takođe, neprestano tipkanje po telefonu, ako imate uključen zvuk za tipke, može biti iritirajuće.

Pritužbe

Glasno dovikivanje konobaru da jelo nije dobro ili dozivanje glavnog kuvara uz upotrebu pogrdnih imena, takođe, spada u najveću nekulturu. Ni vraćanje jela nije baš kulturno. Ako vam se nešto ne dopada, promenite restoran. To je veća kazna za vlasnike. Takođe, još je gore kada se žalite na hranu, a pojeli ste je do zadnjeg komadića. U tu grupu i spada često menjanje narudžbe, isprobavanje različitih jela, maltretiranje konobara, …

Deca

Kada vodite decu u restoran i ona moraju da prihvate određena pravila ponašanja. Gotovo ista koja važe i za odrasle. Bez deranja, vike, bacanja hrane, histerisanja. Najružnije od svega je što neke majke menjaju deci pelene u restoranskim toaletima, a neke čak i na stolici ili klupici kraj stola za obedovanje.

Kakvo nekulturno ponašanje u restoranima vama najviše smeta?

Pročitajte i tekst Bonton: Kako se ponašati za stolom.

Piši!
Širi dalje!

7 komentara
 1. chuyen nha tron goi

  Good!

 2. nenad

  Najvise mi smeta kada pricaju na mobilnom. neprijatne su i situacije kada se raspravljaju sa konobarom oko racuna kada se dame sminkaju dok cekaju jelo!!!

 3. rent a car

  Ljudi sebi daju za pravo da je bahato ponasaju i u restoranu, i u prodavnici, o prevozu da ne pricamo. Valjda misle da, ako je neciji posao da ih usluzi, treba da se ponasaju kao gazde. Telefoniranje, vika, nemarnost prema drugima… sve vise je takvih primera u danasnje vreme.

 4. BM

  Ponasanje u restoranu je, mahom, isto ponasanje kao i kod kuce. Ko nije naucen kako da se ophodi prema onom ko je kuvao (baka, mama, tata,..) i/ili posluzuje hranu, to ce ciniti i na drugim mestima. Pricati punih usta, uzimati velike zalogaje; grebati i udarati escajgom po tanjiru; mlataranje nozem i viljuskom po vazduhu dok gestikuliraju rukama; koriscenje noza i vijuske dok seku hranu i prinose je ustima na najneverovatnije nacine; i naravno, kada konobar pita (kod nas), koji sok zeli gost, a odgovor bude: djus! Od ovog poslednjeg me redovno zaboli stomak. Djus = juice (na engleskom) = sok. Znaci trazim sok, a konobar je pitao:koji! Kod nas to znaci sok od pomorandze. Zasto, nikada mi nece biti jasno :)
  P.S. Nepravilno je reci “preglasno razgovaranje na telefon”. Telefon je sredstvo kojim se razgovara. Znaci, instrumental (s’kime? cime?): pregalasan razgovor telefonom.

 5. Ester Mesaros

  Mislim da cu bolje spavati ako ne pogledam ,verujem na rec !

 6. Maja Jakovljevic

  Alooooooo tiiii donesi mi ekspreso :)

Napišite komentar

Zdravlje

Ova loptasta gljiva spada među lekovite darove prirode, a među kuharima je poznata kao retko i lepo jelo. Piši! Širi dalje!