Menu 

Ovo nisu neki isprazni savjeti, nego jasne smjernice sa kojima možete ušediti značajne sume novca.

Vikendi

Iako svi trče vikendom na putovanje ili se vraćaju vikendom, vi to trebate izbjegavati. Tada su gužve na granicama najveće, putovanje traje duže. Ovo je prvi korak da uštedite na putovanju.

Pakovanje

Spakujte manje nego obično, posebno ako putujete avionom ili autobusom. Naplatiće vam više na količinu i težinu prtljaga, pa sigurno pola tih stvari nećete ni izvaditi iz kofera. Zamislite samo i gdje ćete staviti i sve te poklone i suvenire.

Zaboravite hotele

Prošla su vremena obaveznog hotelskog smještaja. Danas u ponudi imate mnogo jeftinije apartmane, koji su čak bolje opremljeni od mnogih hotela, a u njima se možete osjećati kao kod kuće, ukoliko putujete sa većim društvom i značajno uštediti. Bungalovi, kampovi, hosteli – sve te vrste smještaja su danas na mnogo većem nivou nego prije. Isprobajte ih prije nego bukirate hotel.

Cjenkanje

Što da ne? Kada tražite smještaj pregovarajte oko cijene. Ne biste vjerovali za koliko je možete spustiti – čak i za duplo, posebno pred kraj sezone. Cjenkajte se i oko drugih stvari (naravno, ne svih), ali u nekim državama cjenkanje je dio tradicije.

Živite lokalno

Šta to znači? Posmatrajte lokalce. Ustanite jedno jutro na kafu prije svih turista, upratite njihov ritam, upoznajte se, saznajte gdje su najbolje povoljnosti. Kupujte u njihovim marketima, a ne u prodavnicama uz obalu. Ne slijedite slijepo druge turiste i ponude koje vam se nude “ispred nosa”.

Preskačite “specijalne” ponude

Ne zalijećite se i ne prihvatajte “turist ture”, posebno ako je riječ o onima koje možete jednostavno organizovati sami (odlazak do drugog grada, na karavan, u muzej, …). Naravno, ne mislimo da se upuštate u neke riskantne poduhvate, ali jednostavne obilaske zaista ne trebate plaćati.

Manja mjesta i van sezone

Putujte na odmor van sezona ili krajem sezone i to na manja mjesta, posebno ako ste se na put uputili automobilom. Možete odsjesti u manjem mjestu, gdje je i hrana i ponuda jeftinija, a automobilom obići sve važnije plaže i turistička mjesta.

Kako vi štedite na putovanju? Pročitajte i tekst .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Razvojni put svake žene propraćen je dobitkom menstruacije, a od tog trenutka i gomilom pitanja koja nas muče, a vezana su za ovu pojavu. Mi vam danas na neka od njih odgovaramo.