Menu 

Nezdrava hrana, manjak fizičke aktivnosti i poremećen san mogu dovesti do toga da vam odmor presedne i završite bolesni. Evo nekoliko saveta kako da ostanete zdravi na putovanjima i imate opušten i zdrav odmor.

Svima nam se desilo da kad odemo negde na odmor u želji da vidimo što više ili da odmaramo što više zaboravimo na zdrave navike koje inače upražnjavamo kad smo kući što vodi do bolesti i do toga da nam odmor “izađe na nos”. Evo kako to da sprečite i ostanete zdravi na odmoru.

Posetite lekara

Ljudima koji putuju na udaljene destinacije se savetuje da pre puta posete lekara da prime potrebnu imunizaciju i saznaju sve o mogućim zdravstvenim rizicima koji ih očekuju u zemlji u koju putuju. Najčešće vakcine koje se daju su one protiv proliva, hepatitisa B, tifusa, žute groznice, a u pojedinim slučajevima čak i besnila.

žena na aerodromu

Po putu, pazite na klice, pijte dosta vode

Da biste bili sigurni da nećete pokupiti nešto na putu do željene destinacije bilo bi dobro da u svom ručnom prtljagu imate flašicu sredstva za dezinfekciju kao i antiseptičke maramice da obrišete naslone za ruke sedišta u avionu ili autobusu i poslužavnike. U avionima je vazduh poprilično suv i zato obavezno pijte dosta vode i smanjite unos kofeina i alkohola. Da biste održali cirkulaciju, povremeno ustanite i prošetajte.

Prevarite jet lag

Putovanje koje uključuje promenu vremenske zone može poprilično zbuniti vaše telo jer svaki čovek ima svoj cirkadijalni ritam. To je onaj unutrašnji osećaj da znamo koliko je sati i šta u koje vreme treba da radimo. Ako imate problema sa spavanjem, stručnjaci savetuju da pre spavanja uzimate suplemente melatonina.

Pazite šta jedete i pijete

Kad jedete u restoranima obratite pažnju na to da je hrana vruća u trenutku kad vam je posluže i da je dobro skuvana jer to znači da su sve bakterije neutralisane. Iako je vema važno da pijete što više vode, morate biti pažljivi kakvu vodu pijete. Izbegavajte kockice leda i uglavnom pijte flaširanu vodu koja ste sami otvorili. Isto tako izbegavajte jesti sveže salate i jedite voće sa očišćenom korom. Ponesite multivitaminske suplemente u nedostatku voća i povrća.

Izbegavajte prejedanje

U hotelima koji nude All-inclusive aranžaman obično postoje bogati švedski stolovi sa kojih se možete služiti, koliko želite. Zapamtite da vas prejedanje može učiniti nadutim i bezvoljnim. Tokom dana obavezno grickajte zdravo da biste izbegli prejedanje tokom glavnih obroka.

all inclusive

Pripazite na unos alkohola

Da vam odmor ne bi prošao u mamurluku pripazite na unos alkohola i pijte puno vode zajedno sa tim neodoljivim koktelima koji vas mame. Sutradan, da biste se brzo rešili mamurluka jedite puno svežeg voća, povrća i vode sa sokom od limuna.

Dovoljno spavajte

Iako želite videti i uraditi što više zanimljivih stvari veoma je važno da dobro i dovoljno spavate. Ako budete previše aktivni i žrtvovali san, sa odmora se možete vratiti umorniji nego što ste otišli, a to svakako ne želite jer vas to može učiniti podložnima na infekcije. Na odmoru pokušajte održavati isti šablon spavanja kao i kod kuće.

šetnja na odmoru

Ne zanemarujte vežbanje

Vežbanje će vas čuvati od nakupljanja neželjenih kilograma kao posledice uživanja u svim tim delicijama koje se nude na odmoru. Isto tako poboljšaće vam spavanje i olakšaće vam borbu sa jet lagom. Pronađite teretanu u hotelu ili jednostavno trčite u divnim krajolicima u kojima ste odseli.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Kurje oči su zadebljanja na koži koja nastaju kada je koža izložena učestalom pritisku ili trenju. Obično se pojavljuju na stopalima, posebno na vrhovima i sa strane prstiju, ali mogu se pojaviti i na...