Menu 

Niste baš osoba za kampovanje? Možda tako mislite jer se nikada niste pripremili kako treba. Ako idete prvi put na kampovanje ili niste baš iskusan kamper, pročitajte par saveta – šta poneti, šta ostaviti kod kuće.

Ako ste jedna od onih osoba koja, kao Keri iz serije „Seks i grad“, vrišti kada vidi vevericu, onda bi možda trebali malo oprezniji pristup – krenite sa vikendicom u šumi, pa nakon par meseci, pređite na šator. Ali, ako volite prirodu i spremni ste da ostavite beton grada iza sebe bar za vikend, nastavite čitati.

Obavezno ponesite:

Vreću za spavanje. Ako vam bude previše hladno, vruće ili neudobno možete samo kriviti sebe što niste poneli odgovarajući vreću za spavanje. Bez nje lako možete omrznuti kampovanje za samo jedno veče.

Naglavnu lampu. Iako na prvi izgleda zaista šmokljanski ova stvarčica je vrlo korisna. Zamislite samo situaciju kada u sred noći morate u toalet, kada nešto izgubite. Ponesite je i već ćete se prvo veče uveriti u to koliko je dobra.

Mnogo vode. Naoružajte se velikim bocama vode, posebno ako kampersko mesto nema izvor ili česmu ili je ona poprilično daleko od vašeg šatora. Te velike boce će vam biti poprilično korisne. Takođe, odlično bi bilo kada biste mogli poneti i solarni, kamperski tuš i, naravno, mnoštvo vlažnih maramica, toalet papir i mini set za ličnu higijenu.

Sprej protiv buba. Ako ovo zaboravite, onda zaboravite i na uživanje na kampovanju. Bubicama ste vi samo jedno obično smetalo, koje remeti njihov mir u njihovom domu. Zato će vas rado napadati, a da ne govorimo o komarcima. Zato se naoružajte i sprejevima i kremicama protiv buba i komaraca.

Vreće za smeće. Iako mnoga kamperska mesta imaju i kontejnere i kante za smeće vi svakako ponesite vreće. Za vikend će vam biti dovoljne možda samo dve-tri velike za manje društvance. Nećete morati da svaki dan trčite do kontejnera, na smetlište. (Naravno, imajte na umu da je dobro da vreće zavežete i okačite na granu da ne biste privukli neke zverke, koje su tokom noći nanjušile ostatke veše večere).

Ostavite kod kuće:

Dekoracije. Lampe, svetla, jastuci, dekice, mnoštvo stolica, .. Da, znamo to sve zvuči divno. Ali, nije reč o putujućem karavanu nekog šeika, već običnom kampovanju, zato te udobnosti ostavite kada pravite žurku u dvorištu.

Brdo odeće. Ne nosite celi ormar, već samo odabranu odeću. Kampovanje nije mesto za paradiranje. Treba vam topli džemprak, gumene ili kožne čizmice, visoke čarape, par pamučnih majica – obična udobna odeća.

Jaki parfemi i losioni. Bubice obožavaju slatke mirise, pa ćete tako biti njihova glavna meta i puni crvenih tačkica od ujeda.

Loše ponašanje. O, da. Njega obavezno ostavite kod kuće. Nema kukanja i zanovetanja. Ako ne ide sve kako ste zamislili stisnite zube i podnesite to kao heroj. Prilagodite se situaciji, izvucite najbolje iz kampovanja. Prepustite se prirodi.

Pročitajte i 10 savjeta za bezbrižno kampovanje i Zaljubite se u kampovanje.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. nenad

    Da dodam i primus za kuhanje kave. Moze se to i prirodno grancicama, ali bolje je ovako, i ne zauzima mn mesta u ruksaku

Napišite komentar

Zdravlje

Ono što su PAPA test i mamografija za žene, to bi za muškarce trebalo da bude pregled prostate. Ipak, mišljenja po pitanju da li je on neophodan ili nije se prilično razlikuju od...