Menu 

Znate li narod koji više pažnje i ljubavi posvećuje hrani, posebno onoj tradicionalnoj od Italijana? Nama trenutno niko drugi ne pada na pamet.

Italijanska kuhinja  se s punim pravom nalazi pri samom vrhu svetske gastronomije. Zasigurno je jedna od najpopularnijih na celom svetu.

Ona je jednostavna, bazira se uglavnom na svežim i lokalnim namirnicama, ukusna je i prosto ne možete da je ne volite. Koliko su  oni smerni u tome da zaštite svoju tradiciju govori i činjenica da su u Torinu meštani hteli zabraniti uzgoj povrća poreklom iz Azije.

Italijansku kuhinju je, možda čudno zvuči, ovakvom kakava ona danas jeste obliikovalo otkriće Amerike jer su tek tada u njihovu ishranu došli krompir, kukuruz i paradajz, namirnice bez kojih je italijanska kuhinja gotovo nezamisliva.

Sastojci se razlikuju od područja do područja ali ono što ih sve drži na jednom mestu su svakako paste, maslinovo ulje, sirevi i vina.

[one_half]S namerom da zaštite tradiciju Italijani su pokušali zabraniti uzgoj azijskog povrća na maloj farmi pored Torina[/one_half]

Postoji čak i pokrajina čija hrana je pod uticajem mađarske, slovenačke i austrijske kuhinje, a zove se Friuli-Venecia Đulia, a na Siciliji se može još uvek osetiti uticaj starih Grka.

Italijansko bogatstvo su rižoto, testenine, pizza, ribe, povrće, sirevi, maslinovo ulje, kanoli, Tiramisu, bruskete, raviole, lazanje, Pekorino, Parmezan, Grana Padano, Mocarela, bosiljak…

This slideshow requires JavaScript.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Leto je zaista omiljno godišnje doba većine nas, ali ono sa sobom nosi i mnoštvo manjih i većih opasnosti. Zato budite spremni i napravite svoj pribor za prvu pomoć leti. Piši! Širi...