Menu 

Koliki ste avanturisti kad je hrana u pitanju? Jeste li gadljivi ili ste u stanju da probate i one najegzotičnije namirnice?

Za vas smo pronašli listu egzotičnih jela za koja gurmani tvrde da bi ih svi trebali probati za života.

Prva na listi su vekovna jaja

Da odmah razjasnimo, ne radi se baš o jajima za koja je potreban ceo vek da se pripreme, ali je potrebno nekoliko sedmica ili meseci.

[one_half]Ne ustručavajte se probati egzotičnu hranu[/one_half]

Ovaj kineski specijalitet sprema se tako što se jaja potope u mešavinu zemlje, pepela, limete i soli zavežu se rižinom vrpcom i čuvaju se u korpama ili teglama.

Ova smesa stvrdne jaja, a sok od limete deluje kao konzervas i čuva jaja od kvarenja, nakon tri meseca jaja su spremna za upotrebu.

Egzotičniji od ukusa je svakako izgled ovih jaja. Žumanjak poprimi tamnozelenu boju, intenzivnog i kremastog ukusa, dok belance postane tamno smeđe, a ukus mu se ne razlikuje mnogo od običnog prženog belanceta.

Kinezi ga jedu kao prilog, dok se u Japanu služi kao predjelo sa ukiseljenim đumbirom, tofuom ili susamom.

Žive kozice, plesan, iguana…

Odori ebi je japansko jelo i za razliku od fugu ribe je sasvim sigurno za jelo, a u bukvalno prevodu znači živi škampi, ili rasplesani škampi. Pitate se zašto?

Pa, odori ebi je u stvari vrsta sušija, koji sadrži žive male škampe čije se noge i antene mrdaju dok ih jedete. Eto zašto.

Ovi škampi se dezinfikuju u sakeu, pre nego se umoče u poseban sos.

Oni koji su probali kažu da je ovo izvandredan i nesvakidašnji specijalitet, koji se može naći samo u Tokiju.

Meso iguane

Iguana je specijalitet koji potiče iz El Salvadorskih šuma koje je zahvaljujći brojnim imigrantima došlo i tanjira stanovnika SAD-a.

[one_half]U Meksiku se skuplje naplaćuje plesan koja šteti plodu kukuruza nego zdravi plod[/one_half]

Za meso iguane se veruje da je lekovito, da leči prehladu i da poboljšava seksualnu moć. Njegova lekovita ili afrodizijačka svojstva nisu dokazana, ali zato oni koji su ga probali tvrde da je veoma ukusno i da je dobra alternativa piletini, malo je intenzivnijeg ukusa, ali veoma slično.

Kukuruzna plesan

Ako vam smeta ideja jedenja gljiva, onda ovaj specijalitet definitivno nije za vas. Naime radi se o plesni, koja se prikači za klip kukuruza i koja napada normalan razvoj zrna, pretvarajući ih u nešto nalik gljivama. U Meksiku je ovo delikatesa, koja je skuplja od samog zdravog kukuruza.

Ukus im je sličan gljivama, a ako ste jeli meksičke tartufe volećete i ovu plesan.

Ovo su samo neke od egzotičnih namirnica koje biste trebali probati za života, i veoma su dobar početak da što dublje zaronite u gastronomsku avanturu.

This slideshow requires JavaScript.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Zašto treba uvrstite egzotično voće u svoj jelovnik - LifePress magazin

    […] Pročitajte i koje su “Egzotične namirnice koje biste trebali probati”. […]

Napišite komentar