Menu 

Štitna žlezda je kontrolni centar hormona za celo telo. Ako se gojite, imate probleme sa zatvorom, umorni ste bez razloga,  slobodno okrivite štitnu žlezdu.

Štitna žlezda kontroliše gotovo svaku ćeliju u organizmu, jer ako nemamo dovoljno hormona štitne žlezde koji su od velike važnosti svaki sistem u organizmu usporava što uzrokuje zamor, zatvor, debljanje, gubitak kose, suvu kožu i još mnogo toga. Iako za nepravilan rad štitne žlezde u većini slučajeva razlog leži u genetskoj predispoziciji postoji nekoliko navika koje mogu poremetiti rad ove veoma važne žlezde. Evo nekoliko saveta kako da zaštitite štitnu žlezdu.

dreamstime_s_19281625

Izbegavajte restriktivne dijete

Ako mislite da kratke i veoma restriktivne dijete koje graniče sa izgladnjivanjem ne mogu napraviti nikakvu štetu vašem organizmu, varate se. Naime, istraživanja su pokazala da ovakve dijete za 53 odsto smanjuju nivo T3 seruma aktivnog hormona štitne žlezde koji ubrzava metabolizam, a za 58 odsto podižu nivo obrnutog T3 (RT3)  seruma koji blokira hormone štitne žlezde.

Zaboravite na intenzivne vežbe izdržljivosti

Trčanje na duge staze i veoma intenzivne vežbe mogu uticati na rad štitne žlezde. Nešto slično kao i kod restriktivnih dijeta veoma intenzivno vežbanje podiže nivo hormona stresa (kortizola) i sprečavaju pretvaranje T4 hormona u aktivni hormon T3. Ovakve vežbe takođe podižu nivo RT3 što deluje odbrambeno na hormone štitne žlezde i ne dozvoljavaju im da dođu do ćelija organizma. Krajnji rezultat može biti, povećanje masnih naslaga na stomaku, usporenje metabolizma i povećanje želje za masnom i slatkom hranom.

dreamstime_s_10468912

Prestanite pušiti

Poznato je da je pušenje veoma loše za vaše zdravlje, ali oni koji imaju genetsku predispoziciju za loš rad štitne žlezde su pod još većim rizikom. Mnoge komponente duvanskog dima od tiocijanata do nikotina vode do povećanja izlučivanja joda, što može uticati na rad štitne žlezde. Stručnjaci tvrde da pušenje može uticati i na nivo hormona štitne žlezde koji utiču na enzime tako da aktivne hormone pretvara u neaktivne.

Spasite štitnu žlezdu detoksikacijom

Svuda oko nas su uticaji koji mogu omesti rad štitne žlezde, u plastičnim flašicama, konzervama, pa čak i u flašicama šampona. Ftalati su hemikalije pronađene u svim tim proizvodima, a za koje se veruje da mogu uticati na rad štitne žlezde i nivo hormona u organizmu.

Izbagavajte proizvode koje sadrže ftalate i BPA supstancu, hranite se zdravo i umereno vežbajte. Ako imate problema sa hormonima napravite “Lekoviti čaj za hormonalni disbalans”  i “Kokosovo ulje za probleme sa štitnom žlezdom”.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
 1. jeca

  mislim da trebas da se obratis endokrinologu,ja sada imam veliki cvor,oni rastu.

 2. Slobodanka

  Ustanovljena su mi dva cvorica :Desni rezanj 10mm. Levi rezanj:9mm.Uradila sam hormone T3: 2,27
  T4:126,70
  TSH:0.33
  Imam visoke otkucaje srca kardiolog mi je prepisao Propranolon i Bromazepam.Rekao mi je da netreba da idem na dalje preglede kod ENDOKRINOLOGA
  nego za 6 meseci da dodjem kod njega. Imam 30 godina nekada se preznojavan,zadavim se pri unosenju hrane.Da li ja za 6 meseci ipak treba da se obratim ENDOKRINOLOGU ili je dovoljan pregled kod Kardiologa?

Napišite komentar

Zdravlje

Pripremate se za letovanje, nabavili ste mnoštvo krema sa visokim zaštitnim faktorom protiv sunca i mislite da ste spremni? Koža nije jedini organ kome je potrebna zaštita, zaštita je potrebna i vašim očima.