Menu 

Pušenje cigareta u trudnoći verovatno je uzrok broj jedan kad je u pitanju po bebu nepovoljan ishod trudnoće, pa uprkos tome mnoge trudnice se još uvek ne odriču cigareta u trudnoći. Saznajte kako pušenje u trudnoći utiče na bebu.

Lekari i stručnjaci širom sveta kažu da su se nagledali mnogih komplikacija uzrokovanih cigaretama od prevremenog porođaja, beba sa malom porođajnom težinom pa sve do fatalnog ishoda.

Zašto je pušenje opasno tokom trudnoće?

Cigarete sadrže preko 4, 000 hemikalija među kojima se nalazi cijanid i najmanje 60 komponenti koje dokazano izazivaju kancerogena obolenja. Kada pušite tokom trudnoće ta otrovna mešavina dolazi do vašeg krvotoka, koji je jedini izvor kiseonika i nutrijenata za vašu bebu.

pušenje u trudnoći zabranjeno

Iako niti jedna od tih 4,000 toksičnih komponenti nije dobra po zdravlje vaše bebe, postoje dve koje se posebno izdvajaju, a to su nikotin i ugljen monoksid.

Najozbiljnije komplikacije uzrokovane smanjenim dotokom kiseonika do bebe za što su glavni krivci upravo nikotin i ugljen dioksid mogu biti prevremeni porođaj, smanjena porođajna težina i mrtvorođenče. Nikotin zaustavlja protok kiseonika kroz krvne sudove jer ih nakrivljuje, uključujući i one u pupčanoj vrpci. To izgleda približno kao da terate bebu da diše kroz tanku slamčicu. Još gore je to što crvena krvna zrnca koja prenose kiseonik prenose molekule ugljen dioksida umesto kiseonika.

Kako pušenje utiče na bebu?

uplana beba na ruci

Manjak kiseonika može imati razorne posledice po bebin rast i razvoj. U proseku, pušenje u trudnoći uduplava šanse za prevremeni porod i porođajnu težinu bebe manju od 2, 5 kilograma.

Težina. U proseku jedna kutija cigareta dnevno tokom trudnoće smanjiće porođajnu težinu bebe za 225 g, a sa brojem ispušenih cigareta ta brojka se povećava.

Telo i pluća. Premale bebe mogu imati poprilično nerazvijeno telo, pluća mogu biti potpuno nespremna da sama funkcionišu. Sve to može dovesti do toga da beba prve dane života provede na respiratoru. Nakon što beba počne disati sama, nije isključeno da je problemi sa disanjem neće pratiti i u budućnosti. Deca čije su majke pušile u trudnoći su posebno osetljiva na astmu i imaju dva ili tri puta veće šanse za iznenadni sindrom smrti novorođenčeta.

Srce. Bebe čije su majke pušile tokom prvog tromesečja trudnoće imaju veće šanse da se rode sa urođenom srčanom manom.

Funkcije mozga. Pušenje tokom trudnoće može ostaviti trajne posledice na bebin mozak. Deca majki koje su pušile u trudnoći imaju veće šanse da imaju problema sa učenjem, problema sa ponašanjem i relativno mali koeficijent inteligencije.

trudnica sa cigarteom

Šta možete uraditi

Iza ove porilično poražavajuće i crne statistike se krije vaša šansa da vašoj bebi date priliku za zdrav početak života –  što pre to bolje. Idealno bi bilo da pušiti prestanete i pre nego ostanete u drugom stanju, to će vam uveliko olakšati i samo začeće jer pušenje umanjuje šanse da ostanete trudni za neverovatnih 40 odsto.

Iako je malo onih koji planiraju unapred, nije kasno da pušenje ostavite onda kad otkrijete da ste trudni. Istog trenutka preduzmite korake da zauvek ostavite cigarete.

Bez obzira koliko svesni bili lošeg uticaja cigareta na vašu bebu, ostavljanje pušenja nije uvek jednostavno, a posvećenost prestanku pušenja može imati takođe štetan uticaj na fetus i zato nemojte prestajati pušiti na svoju ruku, bez savetovanja sa lekarom.

Kad se odlučite na prestanak pušenja saznajte i “Kako obuzdati želju za cigaretama tokom perioda odvikavanja”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar