Menu 

Vaše telo prolazi kroz mnoštvo promena u trudnoći i čini se da vam je briga o lepoti na zadnjem mestu. Evo kako da se ipak negujete, a da vam to ne oduzima mnogo vremena.

Na glavne promene kada je lepota u pitanju (koža, kosa, stopala, nadutost,) utiče najviše “navala” hormona i povećana količina krvi. Iako imate, kako kažu, onaj zdravi sjaj trudnoća može uveliko da promeni vašu kožu (njenu boju, teksturu, da izazove pojavu akni i bubuljica, …), ali i kosu.

Mnoge žene sve to lakše podnose i čak tvrde da im se koža poboljšala, da su im nokti jači, kosa buja (moguće je da je to i zbog dodatnih vitamina, koje im doktor propiše ili folne kisleine). U svakom slučaju druge žene, ali i neke od ovih će se susresti sa problemima kada je u pitanju nega. Može se dogoditi da vam tanka kosa postane sjajna i gusta, a suva koža odjednom masna. Mnoge trudnice moraju da menjaju svoj režim nege, ne samo kada je u pitanju izbacivanje nekih određenih kozmetičkih proizvoda, koji mogu biti štetni po bebu, već i da se prilagođavaju promenama.

Problem sa rukama

trdunica nega koze lica kremaNe treba da vas iznenađuje ako vaše ruke, koje su nekada bile glatke i meke postanu odjednom crvene, tačkaste, mrljave – kao da ste prali suđe ili veš satima bez rukavica, kao posle velikog čišćenja doma. Ne baš poželjno, zar ne? Na žalost, ne možete tu mnogo učiniti. Ruke ne zaboravite zaštiti vunenim rukavicama zimi, a gumenim kada perete suđe. Negujte ih maslinovim ili kokosovim uljem, ili čak bebi kremom.

Podočnjaci

Iako možda sa njima još uvek nemate velikih problema, moguće je da se pojave u trećem tromesečju. Tada će vam biti teže da se dobro namestite u krevetu, da se naspavate, beba će vas možda buditi udarcima, … Međutim, najbolje rešenje za crne krugove ispod očiju je dobar san, zato se borite do porođaja – tražite što udobnije položaje, hvatajte svaku priliku da odspavate, okružite jastučićima ako je potrebno, soba neka vam miriše na lavandu, …

Podočnjake brzo možete popraviti tako što pokvasite krpu hladnom vodom i te obloge držite par minuta na očima. Malo korektora neće škoditi.

Natekli zglobovi

Kako vreme bude odmicalo imaćete sve više nakupljene vode u telu, biće i veći pritisak na zglobove, pa se mogu činiti uvećanim. Zbog ovog se mogu javiti i već pomenuti podočnjaci, ali i zategnuta i sjajna koža. Noge što češće odmarajte, možete ih ponekad i malo podići, ali i na zglobove stavljati obloge od zamrznutog voća umotanog u peškir ili krpu.

Pigmentacija

Moguće je da će u trudnoći svetle pegice potamniti ili će se na licu pojaviti blage mrlje. To je mijazam ili “maska trudnoće”. Do toga dolazi jer povećan nivo ženskog hormona oestrogena dovodi do povećanja broja melanocita (ćelija koje proizvode melanin, pa dolazi do tamnije kože).

Izlaganje suncu može pogoršati ovaj problem, pa zato se dobro zaštitite (koristite kreme za sunčanje za trudnice) čak i zimi. Ove mrlje na koži će početi da blede kada se beba rodi.

Bubuljice

Povećana cirkulacija može dovesti i do začepljenih pora i bubuljica. Trudnice obavezno moraju dobro čistiti kožu i nikako ne smete zaboraviti skinuti detaljno, dubinski šminku sa lica pre spavanja. Radite piling lica bar dva puta sedmično, pa i više ako imate suvu kožu, ali naravno ne zaboravite na hidrataciju.

trudnica spava

Strije

Naravno, njih ne možemo izostaviti. Genetika, ali i višak kilograma u trudnoći (kao i još neki faktori) mogu uticati na to da se strije pojave. Međutim, šanse za kožu bez strija su vam bolje ako redovno hidrirate kožu. Možete probati sa kakao puterom, maslinovim uljem ili, čak, bebi kremama. (Pročitajte Možete li pobediti strije tokom trudnoće)

Depilacija

Depilacija može biti dosta bolnija u trudnoći, jer je koža osetljivija. Izbegavajte sve tretmane depilacije koji uključuju korišćenje hemikalija, ali i trajna depilacija laserom i slični tretmani se ne preporučuju.

Takođe, sigurno ste primetili da vam dlake rastu sporije. Depilator i britvica su, možda, najprikladiniji, jer ne smetaju bebi, manje su bolni, a i ne oštećujete kapilare već oslabljene u trudnoći. Ako možete izdržati bol sigurna je šećerna ili egipatska depilacija.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar