Menu 

Otkrijte zašto su vežbe disanja u trudnoći tako važne i koliko vam mogu olakšati porođaj.

Uz pomoć ovih vežbi opuštate se tokom trudnoće, učite kako da disanjem unesete što više kiseonika i pripremite se za lakši porođaj.

Dobrobiti

Treba vam momenat mira, samoće i opuštanja? Jednostavna tehnika disanja vam to može pružiti. Lezite na krevet na levu stranu u tihoj sobi sa prigušenim svetlima. Udišite duboko na nos, a izdišite na usta. Trudite se da pluća ispunite sa što više vazduha. Kada ispuštate vazduh kroz usta činite to polako kroz poluzatvorene usne. Korišćenje tehnika disanja i na kontrolama umanjuje stres, predstavlja dobru vežbu za vreme kada dođu kontrakcije i za kontrolu bola.

trudnica disanje

Koje su to još dobrobiti “trudničkog disanja”? Opuštanje, ekstra važan veći dotok kiseonika za mamu i bebu, kontrola bola, … Za razliku od mnogih lekova i drugih preparata disanje je uvek efektivno, ako se izvodi pravilno, i uvek izvodivo, čak i kada se vozite liftom i na putu do bolnice. I zaista vam uveliko može olakšati porođaj. Naime, kada savladate ove sasvim jednostavne tehnike, ako tokom trudnoće budete češće se fokusirali na pravilno disanje, na samom porođaju moći ćete kontrolisati “panično disanje”, koje oduzima kiseonik.

Kako pravilno disati?

Disanje vežbate kod kuće kada god možete. Bitno je da vam to prvo bude na umu prilikom porođaja – sasvim spontano. Postoje razne vrste vežbi disanja, ali sve su usmerene na relaksaciju. Vežbate da se opuštate tokom trudnoće, a postoje i posebne tehnike tokom samog porođaja.

Važno je da zatvorenih očiju lagano udišete i izdišete i to ritmično. Neka udisaj bude jednak izdisaju.

trudnica disanje 2Ako imate jake kontrakcije disanje će postati plitko i to je normalno, ali se trebate potruditi da ga ne ubrzavate i da ne preraste u paniku.

Pored navedene jednostavne vežbe ritmičnih udisaja i izdisaja možete probati i sa disanjem i brojanjem. Recimo, udišite dok u sebi lagano nabrojite do tri ili četiri i izdišite dok nabrojite do 3 ili četiri.

Za vreme kontrakcija pijte po malo vode, ako radite vežbe disanja, da vam usta ne bi bila suva.

Tokom samog porođaja

Trudite se da dišete i dalje ritmično. Fokusirajte se na kretanje bebe i disanje. Neka vas kontrakcije vode – ubrzavajte oslanjajući se na njih, a ne na paniku. Kada morate da “gurate bebu” udahnite duboko, malo spustite bradu prema prsima i nagnite se blago napred. Spuštajte se prema dole i lagano ispuštajte vazduh kroz usta.

Posle 5 do 6 sekundi udahnite lagano i izdahnite, pa ponovite “guranje”. Pauze za disanje su važne zbog pravilnog dotoka kiseonika.

Kada se beba rodi i kada kontrakcije prestanu – vratite se kratko na ritmično disanje.

Pročitajte koji su još to .

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Crnka Malena

    He,he…mora da je bilo naporno.

  2. Tomislav Tekavčić

    vježbo dok sam pravijo

Napišite komentar