Menu 

Menta je višestruko korisna biljčica. Koristimo je u kulinarstvu, kozmetici, kao lek. Svako domaćinstvo trebalo bi da ima barem jednu saksijicu sveže mente. Evo nekoliko sjajnih načina kako da iskoristite ove mirisne listiće.

Na blogu interesantnog naziva The nerdy farm wife pronašli smo kreativne i veoma korisne načine na koje možemo iskorititi svežu mentu. Evo i koji su.

Šećer s ukusom mente

[e'er

Šećer sa aromom mente možete koristiti u mnogim poslasticama, a njime možete i zasladiti čaj ili ga jednostavno posuti po prženicama ujutro za doručak.

Da biste napravili šećer sa aromom mente u manji blender stavite 1/3 šolje šećera sa otprilike osam svežih listova mente. Ako želite šećer čuvati duže vreme raširite ga u tankom sloju na papir za pečenje i ostavite preko noći da se osuši.

Tinktura od mente

trinktura

Ova tinktura biće vam od velike pomoći ako budete imali stomačnih problema, mučnine od vožnje, a leči i štucavicu.

Napunite teglicu sa listovima sveže mente i zalijte sa vodkom ili nekim drugoim alkoholnim pićem. Ostavite da stoji 2-3 nedelje na mračnom mestu, s tim da svakodnevno protresete teglicu.

Nakon toga tinkturu procedite i koristite tako da svega nekoliko kapi pomešate sa kašikom meda i uzimate po potrebi.

Sirće od mente

sirce

Sirće od mente je više nego jednostavno za napraviti, a veoma je korisno i služi za čišćenje radnih površina, prozora, samo ga u istoj meri pomešajte sa vodom i koristite za čišćenje.

Jednostavno zalijte listove mente sa bilo kojim sirćetom i ostavite da stoji na tamnom mestu 3-4 nedelje, redovno mešajući. Ako vam se dovoljno ne oseti miris mente nakon 4 nedelje ostavite još neko vreme.

Featured image: http://theskinnyconfidential.com

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar