Menu 

Ako se dete potuče u školi ne pravite veliku dramu oko toga, već mudro povucite prave roditeljske poteze. Evo i koje.

Tako nešto se svima može dogoditi. Deca se potuku – u školi, kod kuće, sa bratom ili sestrom, sa rođacima. Naravno, tako nešto ne trebate ignorisati, već naučiti kako da reagujete na pravi način.

Decu morate naučiti da tuča ne rešava probleme; kada se dogodi kod kuće i vi to odignorišete, ponoviće se na ulici, u školi, u komšiluku. Dete ima problem sa komunikacijom i načinom rešavanja konflikata. Vi morate reagovati da ga izvedete na prvi put. (Reagovati morate i ako primetite i ružne verbalne napade).

Trebate ih naučiti da rešavaju sukobe komunikacijskim sposobnostima, pregovorima i kompromisom.

Prvi koraci

decaci tucaKada se tuča dogodi prvo što trebate uraditi je da saznate šta se desilo – ne ispitujući dete odmah, već iz drugog ugla, iz druge strane – u školi, komšiluku ili gde god se tuča desila.

Ne prilazite odmah detetu sa napadačkim pitanjima. Period smirenja i tranzicije je bitan. Pustite ga neka se odmori, nešto pojede i smiri. Možda će vam čak samo prići i započeti razgovor. Držite ga oku, dajte mu 10 minuta. Lagano sjednite kraj deteta i započnite priču.

Ne započinjite sa optuživanjima i ispitivačkim trikovima. Trudite se da mu se obraćate ozbiljno, da shvatate njegov problem i da sve možete zajedno rešiti. Počnite sa rečenicama: “Nešto se desilo u školi?; Došlo je do tuče?; Da mi ispričaš šta je bilo?, …). Ne napadajte dete pitanjima koje bi ga saterale u ugao, već budite otvoreni i spremni da saslušate i posavetujete.

Saslušajte do kraja šta dete ima da kaže, čak i ako znate da laže. Imajte na umu da ono možda nije svesno da laže, jer njegov sud i ocena cele situacije nisu trenutno validni, da još uvek o tome ne može rasuđivati “čiste glave”.

Ako dete ne želi da priča pokušajte nežnim ubeđivanjem – dajte mu do znanja da se zbog njegove ćutnje problem može razviti, a da mu vi možte odmah pomoći. Ili u krajnjem slučaju zabranite mu da gleda TV, koristi računar ili igra igrice.

Ako odluči da priča budite aktivni slušalac, kao da želite da kao detektiv istražite slučaj.

Kada ga uhvatite da laže postanite pravi mali detektiv, upoređujte tuđe izjave, konfrontujte ih sa njegovim, pozovite se na nekog ko je bio neutralni posmatrač, … Možete reći, recimo – nije da ti ne verujem, ali moraš biti malo jasniji.

Savetovanje

Deca koja gledaju u kući kako vi i partner rešavate probleme mirnim razgovorom i kompromisom retko će se naći u tuči, kao ni deca koja nisu imala neka traumatična iskustva ili probleme.

Oni će učiti od vas kako da reše problem kada ih neko gurne, kaže im nešto ružno, uvredi ih, … Rešenje nije ni cinkarenje, već verbalno, mirno rešavanje sukoba. Deci treba više vremena da savladaju taj način “odbrane”. Ona još uvek nemaju dovoljno bogat rečnik niti znanje da odgovore na napad mirnim potezima i razgovorom.

Naučite ih da izraze nezadovoljstvo, šta da kažu drugoj deci koja ih napadnu i da nipošto ne izazivaju sami konflikt. Govorite im o posledicama tuče, kakve se nezgode mogu desiti, kako neko nevin može nastradati, …

Dajte detetu konkretne primere, šta da odgovori, uradi kada ga neko dete verbalno uvredi ili namerno maltretira. Recite detetu da vam opiše situacije i pomozite mu da nauči kako da se najbolje odbrani od tog napada.

decaci sukob tuca

Ako je dete i dalje napadno i ima probleme sa fizičkim konfliktima i ako razgovor ne deluje, možete uvesti i neke direktne zabrane. Oduzmite im igrice, telefone, računar, internet – naterajte ih da razmisle o svojim postupcima i da dođu sami da razgovaraju sa vama.

Razgovor u školi

Obavezno se raspitajte u školi šta se desilo, konsultujte se sa nastavnikom šta da uradite, da li će biti nekih posledica ili kazni. Vi morate sami rešiti kod kuće probleme, ako ih dete ima. Bilo da su to problemi sa sa fizičkom agresivnošću, verbalnim vređanjem, maltertiranjem druge dece, … Sitne probleme poput trčanja po hodnicima, zvakanje žvakaće gume na času, bacanja predmeta možete prepustiti školi, nastavnicima da reše. Ako se stanje pogorša, oni će vam javiti.

Pročitajte i Maltretiranje dece u školi i šta učiniti kada se dogodi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar