Menu 

Svega par dana nas deli od početka nove školske godine koja roditeljima prvačića donosi sasvim nove i drugačije brige i probleme. Ako ste se ikad zapitali šta to vaše dete treba da zna pre polaska u prvi razred, mi naravno imamo odgovore na vaša pitanja.

Ako vaše dete nije išlo u vrtić ili predškolsko onda se vi sigurno dodatno brinete i mučite se pitanjima da li vaše dete zna dovoljno da bi krenulo u prvi razred. Da ne biste razbijali glavu tu je LifePress magazin koji će vam oterati sve nedoumice.

Treba li dete znati da čita?

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-kid-reading-book-image25432968

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje muči roditelje đaka prvaka i većina njih smatra da je važno da dete pre polaska u školu zna da čita. To zaista može biti od pomoći da dete lakše savlada gradivo, ali nije neophodno i nemojte time da opterećujete ni sebe ni dete. U školama se prati program pomoću kojeg deca poprilično lako nauče slova. Ako vaše dete zna slova i brojeve pre polaska u školu to je sjajno, ali ako ne zna, mesta panici zaista nema.

Šta dete zaista treba da zna?

Pre polaska u školu osim brojeva i slova veoma je važno da dete savlada neke praktične i društvene veštine koje će mu biti neophodne i na to treba da obratite malko više pažnje. Možda zvuči pomalo apsurdno, ali zaista je važnije da dete u školu dođe sa određnom samostalnošću negosa znanjem bro

Praktične veštine. Veoma je važno da dete pre polaska u školu zna samo da ide u toalet, svuče se, obuče i vodi računa o ličnoj higijeni. Ako dete nije vično u baratanju sa pertlama i dugmićima, oblačite mu garderobu koja se lako skida i koja nije komplikovana.

Na posletku dete bi trebalo da zna samo da jede, možda vam to za uzrast od 6-7 godina zvuči kao da se podrazumeva, ali dešava se da roditelji i u ovom uzratsu hrane svoju decu i zato na vreme rešite taj problem.

Društvene veštine. Da bi se dete uklopilo u novo okruženje i steklo prijatelje veoma je važno da poseduje društvene veštine koje će mu taj put uveliko olakšati. Osnovne stvari koje dete treaba da nauči jesu da nauči da deli sa drugarima kao i da razume pravila i šta je to prihvatljivo ponašanje u školi.

Sve dodatne veštine koje vaše dete poseduje samo će mu olakšati boravak u školi što će automatski i vama predstavljati manji problem.

http://www.dreamstime.com/stock-images-first-school-day-image6989524

Kad dete krene u školu čim pre zakažite razgovor sa učiteljicom i informišite se šta je to što se od deteta traži, kako se snalazi i na čemu posebno treba da radite. Nipošto ne dozvolite sebi da postanete roditelj koji ne zna čak ni kako se zove detetov učitelj. Aktivno učestvujte u školovanju vašeg deteta od samog početka, kad krenu problemi biće kasno.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar