Menu 

Nova školska godina nam se uveliko bliži i vreme je da se polako pripremamo za sve izazove koje nam školske obaveze naše dece donose. Danas vam otkrivamo kako da sprečite bolove u leđima i povrede kod vaših školaraca uzrokovane teškom školskom torbom.

Školska torba je nezaobilazan predmet detinjstva koji zaista može uticati na zdravlje vaših mališana. Kad birate torbu za vaše dete obratite pažnju na izradu, konstrukciju i način na koji će biti nošena. Loše dizajnirane torbe mogu izazvati bolove u leđima što može uticati i na uspeh deteta u školi.

Iako će vaše dete insistirati da kupite torbu koja je “moderna” sa zanimljivim dezenima, ukoliko ne zadovoljava zdravstvene standarde nemojte popustiti. Na svu sreću, na tržištu postoji zaista sjajan izbor školskih torbi koji će zadovoljiti ukuse vaše dece, a veoma su kvalitetne. Čak i ako vam se čine preskupe, računajte na to da ulažete u zdravlje svog mališana.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-child-heavy-school-homework-book-bag-young-standing-large-his-back-stress-concept-white-background-image40435747

Kako torba utiče na zdravlje

Ako je školska torba previše teška ona kičmu vuče prema nazad i stavlja je u neprirodan položaj. Ukoliko se torba pak nosi na jednom ramenu to može izazvati da se dete s vremenom počne naginjati na jednu stranu. U oba slučaja to može dovesti do bolova u leđima, vratu, ramenima i lošem držanju. Naramenice koje nisu postavljene mogu izazavati lošu cirkulaciju što dvodi do trnjenja i slabosti u rukama i šakama.

I na kraju krajeva, pretrpane, nekvalitetne torbe mogu otežati klincima kretanje i održavanje ravnoteže.

Kako izabrati ranac

Obratite pažnju na veličinu ranca koja nikako ne bi trebalo da je veća od torza vašeg deteta i donji deo ne bi trebalo da bude više od 10 centimetara ispod struka. Isto tako zdravstvene organizacije preporučuju da deca nikad ne nose teret teži od 10 odsto njihove telesne težine.

Kad kupujete torbu pratite ove jednostavne smernice:

 • Neka ranac ima dve široke, postavljene naramenice, jastučić za leđa i pojas za struk.
 • Učite dete da torbu nosi na oba ramena.
 • Slažite knjige tako da teži predmeti uvek budu bliže leđima i učite dete da nosi samo pribor i knjige koji su mu neophodni.
 • Neka dete kad podiže ranac, savije oba kolena.

http://www.dreamstime.com/stock-images-clever-student-teen-girl-school-bag-under-park-tree-teenager-resting-relaxed-image31369674

Znakovi da ranac izaziva problem kod deteta:

 • Loše držanje.
 • Bolovi u ramenima i vratu.
 • Trnjenje i obamrlost ruku i šaka.
 • Crveni tragovi i linije na ramenima od naramenica.
 • Dete teško stavlja i skida ranac sa leđa.

Ako se dete žali na bolove u leđima, ramenima i vratu obavezno se posavetujte sa pedijatrom.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
 1. Misa

  Najprostije i najbolje resenje: dajte detetu ranac koji se vuce na tockicica, po zemlji; slicno putnim torbama sa ruckom i tockicima, veoma prosto resenje i nema potrebe da se deca kilave i unistavaju sebi kicmu.

Napišite komentar