Menu 

U mašini za veš možete prati mnogo više toga od garderobe. Donosimo vam savete koji će vam sigurno olakšati život i otkriti vam šta sve možete prati u vašoj veš mašini bez bojazni da će se pokvariti.

Veš mašina je jedan od najvažnijih kućanskih aparata i bez nje bi teško mogli zamisliti život iako su naše bake sve prale na ruke i u tome nisu videle nikakav problem. U međuvremenu dosta se toga izmenilo u obavezama i načinu života i veš mašina nam je verna prijateljica. Pored veša, u mašini možete prati mnogo drugih stvari za koje sigurno niste znali i zato smo mi tu da vas “prosvetlimo”.

Torbe za teretanu. Torbe u kojoj vi ili vaši klinci nosite opremu za trening mogu zaista jako da se usmrde i zato ih bez problema možete oprati u veš mašini. Važno je samo da perete na najnižim temperaturama.

mašina2

Prostirke za vežbanje. Baš kao i torbe za teretanu i prostirke za vežbanje se jako prljaju, ali je dobra stvar što ih možete oprati u mašini. Za svaki slučaj proverite etiketu da vidite na kojoj temperaturi ih smete prati i to je to. U pojedinim slučajevim je zabranjena centrifuga.

Zastori za kadu. Ne morate bacati zastore za kadu svaki put kad se isprljaju, jednostavno ih operite na hladno u mašini i odmah ih zakačite da se izravnaju nabori.

Prostirke za kupatilo i auto te manji tepisi. Na ovim prostirkama se kupi neverovatno mnogo prljavštine i zato ih povremeno obavezno operite u mašini. Pre nego ih stavite u mašinu, posebno one iz auta, dobro ih istresite i očistite od krupnijeg smeća i mrvica.

Jastuci. Sve vrste jastuka čak i oni pernati se mogu prati u veš mašini, ali za svaki slučaj proverite etiketu. Na jastucima se nakupi mnoštvo bakterija i zato nije dovoljno samo promeniti jastučnice, potrebno je i prati jastuke.

Zavese. Kad ste poslednji put iz blizine pogledali svoje zavese. Približite se i videćete zaista mnogo prašine i prljavštine posebno u prostorijama u kojima se puši. Zavese perite na najnižim temperaturama i okačite ih dok su još mokre da ne bi morali da ih peglate.

Kreveti za kućne ljubimce. Ovde mislimo na one mekane krevete koji podsećaju na tanke jastuke. One krevete od tvrđih materijala ne stavljajte u veš mašinu jer se može oštetiti i mašina i krevet.

Sportski kačketi. Kačketi se tokom leta prljaju neverovatnom brzinom posebno oni dečiji. Dobra vest je što ih bez bojazni možete prati u mašini za veš. Ispirajte ih u hladnoj vodi i nemojte ih stavljati u sušilicu.

Obuća. Gotovo sve vrste patika možete prati u mašini, važno je samo da izvadite pertle i da programirate na hladno pranje. Zajedno sa obućom stavite i neki stari peškir samo da izbegnete prejako lupanje tokom pranja.

posteljina

Plišane igračke. Plišane igračke vaše dece ako dugo stoje se napune prašinom i prljavštinom što nikako nije dobro za zdravlje. Najmanje dva puta godišnje pokupite sve plišane igračke i operite ih u mašini. Isto uradite i sa gumenim igračkama samo ne stavljajte one jako sitne koje mogu završiti u filteru.

Školske torbe i ruksaci. I na samom kraju u mašini možete prati i školske torbe te ruksake. Uzmite u obzir da će ovim predmetima biti potrebno nešto duže vremena da se osuše i zato ih nemojte prati kad su deci potrebni već kad su na raspustu ili imaju više slobodnih dana.

Šta vi sve perete u veš mašini pored garderobe?

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. U prolazu

    Pored svega ovoga ja sam prala i jaknu od velura! Hemijsko ciscenje je kostalo vise od jakne, tako da nisam imala sta da izgubim. Na svu srecu, uspelo je! Imam je vec 8 godina. Inace ne mogu da verujem da su se i zavese nasle na “neobicnom” spisku. Pa zar ima nekog ko bi ih drzao okacene godinama bez pranja?

Napišite komentar