Menu 

Lekari kažu da je svaki ponovljeni carski rez rizičniji od onog prethodnog, a istraživanja su pokazala da se rizik drastično povećava nakon trećeg carskog reza. Isto tako važno je napomenuti da se nakon tri carska reza ne preporučuju ni vaginalni porođaj.

Uprkos napretku medicine još uvek nije sa sigurnošću utvrđeno koliko ponovljenih carskih rezova je sigurno za žensko zdravlje. Danas ćemo vam skrenuti pažnju na moguće rizike ponovljenog carskog reza.

Ožiljci na materici i ostalim unutrašnjim organima koji se nalaze u blizini. Trake tkiva nalik ožiljcima se stvaraju nakon svake abdominalne operacije iako stepen njihovog nastajanja nakon carskog reza varira. Guste prirasline mogu otežati sam proces carskog reza što otežava i produžava samo vreme oporavka.

Povrede creva i bešike. Povrede bešike za vreme carskog reza su prilično retka pojava, ali su moguće i nešto je veći rizik kod ponovljenog carskog reza. Opasnost je povećana upravo zbog priraslica koje su se razvile nakon prethodne operacije koje na neki način vezuju bešiku za matericu. Iste te izrasline mogu izazvati opstrukciju tankog creva.

1390148742_74655b0ba5_z

Krvarenje. Nakon svakog carskog reza je moguće pojačano krvarenje, a rizik se povećava sa svakim sledećim. Isto tako sa svakim carskim rezom povećava se i rizik od potrebe za histerektomijom odnosno uklanjanjem materice da bi se sprečilo krvarenje koje bi moglo ugroziti život. Jedno istraživanje je pokazalo da se rizik od histerektomije nakon prvog carskog reza povećava za 0,65 odsto, a nakon četvrtog za 2,41 odsto.

Problemi sa posteljicom. Što ste više carskih rezova imali to je veća mogućnost da se razviju određeni problemi sa posteljicom. Neki od njuh su kada se posteljica usadi duboko u zid materice ili kad posteljica delomično zatvori otvor grlića materice.

Važno je napomenuti da i vaginalni porod kao i carski rez imaju svoje prednosti i mane. Ako ste prvo dete rodili putem carskog reza odluka kako ćete roditi drugo dete može biti prilično kompleksna. Posavetujte se sa vašim lekarom koji vam vodi trudnoću i zajedno donesite najbolju odluku za vas.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar