Menu 

Priprema domaće hrane za bebe je jednostavna, ekonomična i veoma pristupačna. Umesto da trošite novac na kupovne kašice bacite se na pripremu domaće hrane za bebe, a mi ćemo vam pomoći.

Pored toga što ćete uštedeti velike količine novca pripremom kašica u svom domu bebu ćete lakše navići na raznovrsnu hranu koju jedu ostali ukućani, a što je najbolje tačno ćete znati šta sadrži kašica koju vaša beba jede.

Odaberite pravu opremu

Pre nego se upustite u pripremu dečije hrane, nabavite odgovarajuću opremu koja će vam taj posao uveliko olakšati. Kupite kvalitetan blender za pasiranje, posebne šerpice koje ćete koristiti samo za pripremu bebine hrane, teglice ili plastične posudice za čuvanje ili posudice za led.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-healthy-food-cropped-image-pregnant-woman-making-fruit-salad-image40369926

Kupujte kvalitetne proizvode

Kad je u pitanju voće i povrće za kašice obavezno kupujte kod proverenih proizvođača, izbegavajte supermarkete i fokusirajte se na manje radnje i tržnicu. Birajte sveže i po mogućnosti neprskane proizvode, a ako sveže nije u sezoni slobodno koristite zamrznuto.

Najbolje voće sa kojim ćete početi hraniti bebu su jabuke, kajsije, banane, borovnice, mango, breskve, kruške, šljive. Od povrća krenite sa šargarepom, avokadom, graškom, krompirom i tikvom.

Smanjite izloženost nitratima

Nitrati su hemikalije pronađene u vodi i zemljištu, mogu proizvesti anemiju kod beba koje konzumiraju previše nitrata. Da biste izbegli izloženost nitratima koristite flaširanu vodu za kuvanje i namirnice odmah iskoristite. Povrće i voće što duže stoji u nezamrznutom obliku nivo nitrata se povećava. I zato ako namirnice nećete odmah potrošiti, zamrznite ih čim prije.

Pripremanje hrane

Povrće i voće je potrebno dobro oprati, a zatim skuvati u vodi ili na pari dok ne omekša dovoljno da bi se moglo pasirati. Da biste olakšali mlevenje povrća, možete koristiti i malo vode u kojoj se kuvalo ili majčinog mleka.

Sa povrćem možete mešati i žitarice poput kinoe ili prosa, ali to se preporučuje za starije bebe.

Kad je u pitanju meso, birajte piletinu, teletinu ili ćuretinu bez kožica i masnoće, skuvajte pa sameljite zajedno sa povrćem. Za bebe koje imaju zubiće savetuje se da meso isečete na male parčiće, nemojte da ga meljete.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-mom-daughter-making-dinner-young-mother-her-baby-girl-salad-kitchen-image33828206

Dodatni saveti

  • Bebama uvek davajte hranu ne topliju od temperature tela.
  • Budite oprezni ako hranu grejete u mikrotalasnoj, dobro je promešajte i isprobajte da nije prevruća, posebno u sredini.
  • Pakujte samo po jedan obrok u teglicu, a ostatke bacite i nemojte ponovo zamrzavati.
  • Nemojte dodavati šećer u kašce.
  • Začinite hranu, svežim začinskim biljem, ali u malim količinama.
  • Ostatke možete čuvati u frižideru u hermetički zatvorenim posudicama, nekoliko dana, a ukoliko je zamrzavate možete je čuvati i 6-8 meseci.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar