Menu 

Jeste li i vi nespretnica i gotovo svaki dan imate neku novu masnicu za koju uopšte ne znate odakle se stvorila? U potpunosti vas razumemo i zato vam donosimo spisak najboljih i najdelotvornijih prirodnih lekova protiv masnica.

Masnice uzrokuju dovoljno jaki udarci koji oštećuju krvne sudove koji se nazivaju kapilari koji procure oko tkiva, ali krv ne izlazi na površinu jer koža nije oštećena. Vremenom, masnica menja boju od crne, ljubičaste, preko zelene i žute. Masnice obično nestaju same od sebe bez ikakvih tretmana i obično ne ostavljaju nikakve posledice.

Ukoliko ipak želite ubrzati proces zacelenja posebno ako se masnica nalazi na vidljivom mestu možete preduzeti neke korake koji će vam u tome pomoći. Za početak na udarac stavite hladan oblog da bi ublažili protok krvi i smanjili promenu boje. Nakon toga stavite topao oblog koji će pomoći da se krv ispod kože povuče. Ako koža nije oštećena možete koristiti i mnoštvo biljnih pripravaka.

Kako ubrzati proces zacelenja

17391271332_c88e8ee027_z

Stavite led čim prije. Kao i kod svih ostalih povreda važno je da na udarac što prije stavite hladan oblog. Kad ohladite krvne sudove manja je verovatnoća da će krv procuriti oko ostalog tkiva. Na masnicu možete staviti ledena pakovanja ili pak hladnu krpu, ali i kesu sa zamrznutim povrćem. Stavite oblog na masnicu i držite 10 minuta, zatim sklonite i pričekajte 20 minuta pa ponovno stavite oblog.

Ako ste udarili ruku ili nogu, oko udarca odmah zamotajte elastični zavoj, jer ako stisnete tkivo sprečavate da krv i dalje curi ispod kože.

Smirite se. Da biste sprečili da masnica postane jako velika, pokušajte sesti i podići taj deo tela koji ste udarili u visinu srca.

Vreme je za toplinu

Nakon što ste masnicu 24 sata tretirali hladnoćom, vreme je da pređete na toplinu da biste pospešili protok krvi i da bi se krv koja se stvorila brže povukla. Nekoliko puta dnevno po 20 minuta držite tople obloge na mestu gde ste se udarili. Pripazite samo da oblog ne bude previše vruć da se ne biste opekli.

Topli oblozi od gaveza. Gavez je biljka za koju je poznato kako pomaže zacelenje udaraca, rana i masnica i uopšte ne čudi što je spominjemo u ovoj priči. Dve šolje kipuće vode prelijte preko sušenih listova gaveza, ostavite da stoji 10 minuta zatim procedite. Namačite gazu u ovaj čaj i držite na masnici oko sat vremena.

Sirće i topla voda. Poznato je da sirće pospešuje protok krvi i može pomoći da se krv što pre povuče ispod kože. Istu stvar radi i hamamamelis.

3683915810_a3f79e43c0_z

Prirodne kreme

Arnika je biljka koja se vekovima koristi za lečenje masnica, sadrži komponentu koja smanjuje upalu i otok. Koristite gelove i reme na bazi ove biljke.

Peršun je takođe prilično koristan u ovakvim situacijama. Uzmite punu šaku svežeg peršuna, izmrvite ih i jednostavno rasporedite preko masnice. Sve zamotajte elastičnim zavojem i ostavite da stoji. Neki eksperti tvrde da peršun smanjuje upalu ublažava bolove.

Ulje kantariona je takođe prva pomoć za masnice i njime jednostavno reovno mažite mesto udarca. Kantarion je bogat taninima koji pomažu da tkivo skuplja i na taj način kontrolišu krvarenje kapilara.

Kreme sa vitaminom K. Vašem telu je potreban vitamin K da bi se krv bolje zgrušavala. Mažite masnice kremom koja u sebi sadrži ovaj vitamin da biste sprečili daljnje krvarenje.

Kad se obratiti lekaru

Ako se masnica misteriozno pojavila na mestu za koje ste sigurni da niste udarili, obavezno se obratite lekaru. U određenim slučajevima, pojavljivanje masnica na telu može biti simptom nekih ozbiljnijih obolenja kao što su hemofilija, leukemija i aplastična anemija. Lekaru se obratite i ako se masnica nalazi u predelu zglobova i praćena je otokom. Ako takva masnica ne izbledi za nedelju dana, a uz to jako boli ili se pojavila povišena temperatura posetite lekara. Isto tako, ako ste udarili glavu, iznad uham posetite lekara, jer se taj deo jako lako lomi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar