Menu 

Svetska zdravstvena organizacija već neko vreme svim mladim majkama savetuje da svoje bebe doje najmanje godinu dana, od toga se preporučuje da se beba hrani isključivo majčinim mlekom prvih šest meseci starosti, bez ikakvih dodataka. Mi vam danas donosimo nekoliko smernica  i saveta kad je u pitanju ishrana beba i male dečice, kada bi trebalo da uvedete kravlje mleko, kako da počnete uvoditi krutu hranu i naravno kako da napravite domaće kašice.

Bebu kad navrši šest meseci čeka velika prekretnica u malom životu, a to je da pored majčinog mleka počinje jesti i krutu hranu. Ishrana beba ponekad može biti jako zbunjujuća i zato smo tu mi da vam ukažemo na ono najvažnije.

Neki stručnjaci tvrde da bebe sve neophodne nutrijente dobijaju iz majčinog mleka i da hrana treba da bude sredstvo za upoznavanje novih tekstura odnosno za zabavu, drugi tvrde kako hrana za bebe od samog starta mora biti raznovrsna i nutritivno bogata.

kašice

Hrana nije samo zabava. Hrana za bebe mora na neki način biti zabavno iskustvo jer su bebe na neki način pod stresom što se više ne hrane isključivo majčinim mlekom i to obavezno uzmite u obzir.  Decu na neki način treba podsticati da se igraju sa hranom, ali ta hrana svakako mora biti zdrava. Obezbedite detetu namirnice različitih ukusa i tekstura, pustite ga neka jede rukama i neka samo istražuje. Stavite mu na tanjir više namirnica i pustite da samo odabere šta će probati. Nemojte na ishranu gledati kao na nešto jako ozbiljno, nemojte se slepo držati nekog rasporeda i nemojte bebi stvarati dodatni stres. Veoma je važno da beba kad je u pitanju ishrana bude okružena pozitivnim i veselim vibracijama, neka od malih nogu hranu vezuje za nešto dobro.

Ne obraćajte previše pažnju na količinu. Najveći problem kod većine majki što se one više fokusiraju na količinu nego na vrstu hrane koju njihova beba jede što je u potpunosti pogrešno. Ne postoji tačno pravilo koje kaže koliko bi beba količinski trebalo da pojede, jednostavno neka jede dok se ne zasiti.

Najvažnija stavka su kvalitetne namirnice. Od samog početka potrudite se da svojim mališanima obezbeđujete kvalitetne i zdrave namirnice, primerene njihovom dobu. Neka budu raznovrsnih tekstura i ukusa, naravno uzmite u obzir i činjenicu koliko beba ima zubića i šta će moći žvakati a šta neće. Uglavnom do godinu dana beba bi trebalo da pređe sa kašaste na normalnu hranu.

Isto tako važno je da detetu dajete namirnice iz svih grupa hrane, od ugljenih hidrata, preko proteina, voća i povrća te mlečnih proizvoda (nakon navršenih godinu dana).

Pratite šta vam beba govori. Bez obzira što su male, bebe zaista znaju šta rade posebno kad je reč o hrani. Pratite kako beba pokazuje da je sita, da li postaje nervozna, počinje da izbacuje hranu ili jednostavno okreće glavu od kašičice. U tom slučaju vreme je da stanete i ne silite dete da još jede.

Čak i ako beba nije pojela sve sačekajte drugi obrok da dovrši šta je ostalo u tanjiru ili flašici.

Ne uvodite namirnice jednu po jednu. Iako je dosad bilo pravilo da zbog alergijskih reakcija bebi treba uvoditi jednu po jednu novu namirnicu neka nova otkrića poručuju suprotno. Naime lekari širom sveta sada savetuju da ne treba baš posebno da pazite kojim redosledom ćete bebi uvoditi nove namirnice. Nikako ne treba da budete oprezni sa namirnicama poput riže, krompira, voća i povrća.

Namirnice koje treba da uvodite polako su riba, jaja, soja, maslac od orašastih plodova i mlečni proizvodi.

Ne odustajte. Ponekad je bebama potrebno malo više vremena da se naviknu na određenu namirnicu i nikako ne smete odustati nakon prvog puta. Bebama je potrebno vreme da se naviknu na nove ukuse i nove teksture. Ako beba odbacuje hranu, nikako nemojte odustati već joj svako malo ponudite baš tu namirnicu koju je odbacila.

Stručnjaci kažu da bebi jednu namirnicu treba ponuditi barem 20 puta, a ako je i nakon toga ne prihvata onda je možda vreme da odustanete i pomirite se činjenicom da mu taj brokoli neće biti omiljena namirnica. Isto tako poslužite se malim trikom pa zamaskirajte tu namirnicu nekom koju voli, možda vam uspe.

Novi trend kod uvođenja krute hrane

Među roditeljima širom sveta postoji novi trend kad je u pitanju uvođenje krute hrane u bebinu ishranu, a to je da se kašice preskaču i da se odmah prelazi na pravu hranu. Otkrivmo vam sve što treba da znate.

Kad beba napuni šest meseci pored majčinog mleka počinje da jede i krutu hranu i to u obliku kašica. Mnogi roditelji širom sveta smatraju da je pasiranje hrane za decu potpuno nepotrebno. Naime oni tvrde da su kašice bezukusne i da je neophodno da dete oseti različite teksture hrane čim pre je moguće.

S druge strane za ovakav način ishrane oni se pored svih ostalih razloga zalažu jer tvrde da je mnogo lakše za mamu da bebi daje hranu koju jedu ostali ukućani.

kašice2

Prelazak na krutu hranu

Možda vam davanje komada jabuke šestomesečnoj bebi zvuči kao čista ludost to je upravo ono za šta se zalažu roditelji koji ne podržavaju kašice. Princip je jednostavan. Deca uglavnom počinju jesti krutu hranu od trenutka kad mogu da sede što je obično oko šestog meseca, a vi sve što treba da uradite jeste da bebi umesto da meljete, pasirate ili seckate hranu na sitne komadiće date krupnije komade hrane koje će moći cuclati i na kraju krajeva sa kojom će se moći igrati.

Poenta priče je da vi ne hranite bebu već da se beba hrani sama. Beba će zubićima pokušati kidati zalogaje, a ne treba da vas plaši da će odgristi veliki komad jer sa strane nauke beba ne može odgristi veliki komad hrane sve dok nije u stanju da ga sažvaće i proguta.

Kad je u pitanju sveže povrće nephodno ga je pre nego ga date bebi kratko blanširati u kipućoj vodi ili na pari da bi bilo mekše. Započnite sa kuvanim slatkim krompirom ili paprikom, to su sjajne namirnice za upoznavanje sa krutom hranom. Takođe, možete bebi dati hranu koja je sama po sebi mekana kao što su avokado ili banana.

Beneficije ovakvog načina ishrane

Ovakav način ishrane je svojevrstan proces učenja. Na ovaj način beba istražuje, uči da sama uzima hranu i donosi je do svojih usta što je od velikog značaja. Eksperimentisanje sa različitim teksturama hrane takođe ima svoje prednosti. Pratite ritam svoje bebe i dajte mu hranu kad je ono spremno da je proba. Izrežite sve na veće komadiće i stavite na sto ispred deteta. Dete će probati gotovo sve što se nalazi na tanjiru. Za početak pokažite bebi na primeru šta treba da radi, ali ne da ga vi hranite već da uzmete komadić i pojedete.

Ovo je sjajan način da olakšate sebi pripremu hrane za bebu, ali i da naučite bebu da se sama hrani, što će joj u budućnosti biti od velike koristi. Deca koja su hranjena na ovaj način uglavnom ne prave probleme oko jela, i mala je verovatnoća da ćete za njima trčati sa šerpicom po stanu.

mleko

Hrana koju ne bi trebalo davati bebama

Kada počnete sa uvođenjem krute hrane, svojim bebama nikako nemojte davati namirnice sa naše liste.

Krenimo redom…

Kravlje mleko i belanca mogu kod beba izazvati ekcem i probleme sa stomakom i zato bi ih trebalo izbegavati do najmanje prve godine bebinog života.

Kokice, kikiriki puter i penasti bomboni se ne preporučuju kao ni ostala lepljiva i veoma tvrda hrana kojom bi se dete moglo zagrcnuti.

Sirovo povrće koje dete još ne može da sažvaće, takođe zbog opasnosti od gušenja.

Orašasti plodovi bi trebalo da budu zabranjeni deci sve do četvrte godine starosti.

Med. Med iako veoma zdrav mogao bi da sadrži bakteriju koja kod dece izaziva botulizam zato bi ga trebalo izbegavati davati deci mlađoj od godinu dana.

Namirnice koje sadrže kofein. Ledeni čajevi, sokovi, čokolada sadrže kofein.

Više od dva decilitra sokova dnevno.

Nepasterizovani sirevi mogu izazvati trovanje hranom i zato obavezno pre nego detetu date sir proverite na etiketi da li je pasterizovan.

Riba i morski plodovi posebno školjke, rakovi, škampe koje mogu izazvati alergijsku reakciju kod beba mlađih od godinu dana. Ako su članovi vaše porodice alrgični na morske plodove nipošto nemojte rizikovati i nemojte ih davati detetu do navršene dvije godine.

Kravlje mleko

mleko2

Kravlje mleko se ne preporučuje za decu mlađu od 12 meseci, a za to postoji mnoštvo zaista dobrih razloga i zato ne žurite da dete upoznate sa kravljim mlekom. Mi vam donosimo savete kada i na koji način da detetu počnete davati kravlje mleko.

Kravlje mleko se bebama ne preporučuje zato što njihov probavni sistem nije dovoljno razvijen da bi u potpunosti probavio kravlje mleko koje je puno proteina i minerala koji opterećuju bebine bubrege. S druge strane, kravlje mleko ne sadrži dovoljne količine gvožđa, vitamina C i ostalih nutrijenata koji su neophodni da bi beba rasla i razvijala se na pravi način. Kravlje mleko može čak izazvati i nedostatak gvožđa kod beba jer proteini koji se u njemu nalaze iritiraju sluzokožu probavnog trakta pa može doći i do pojave krvi u stolici.

Onoga trenutka kad se bebina probava razvije dovoljno da bez problema svari kravlje mleko ono treba da postane sastavni deo detetove ishrane. Bogato je kalcijumom koji potpomaže dobar rast i razvoj kostiju i zubića, reguliše pojavu ugrušaka u krvi i utiče na razvoj mišića. Pored kalcijuma, mleko sadrži i vitamin D, koga sadrži veoma mali broj prirodnih namirnica. Vitamin D potpomaže apsorpciju kalcijuma u organizam što dodatno utiče na zdravlje kostiju.

U mleku se nalazi i protein rasta kao i ugljeni hidrati koji će detetu obezbediti potrebnu energiju za ceo dan. Istraživanja su pokazala da dovoljne količine kalcijuma u organizmu smanjuju rizik od povišenog krvnog pritiska, raka debelog creva i fraktutre kukova u kasnijem životu.

Koliko mleka dnevno treba da piju deca starija od godinu dana?

Prema Američkoj asocijaciji pedijatara sva deca starija od godinu dana, dnevno bi trebalo da popiju oko 2-2 ½ šolje mleka ( šolja od 250 ml). Isto tako preporučuje se punomasno mleko osim u slučajevima kod deca kojima preti gojaznost.

Ne nudite deci više od tri šolje mleka dnevno jer bi ih moglo zasititi pa neće uzimati drugu neophodnu hranu.

Mogu li deca piti obrano mleko?

Obrano mleko sa manjim postotkom masti se ne preporučuje za decu staru godinu dana i sa tim se treba pričekati jer su u tom periodu deci potrebne masnoće iz mleka koje potpomažu apsorpciju vitamina A i D. S druge strane obrano mleko sadrži previše proteina i minerala za decu tog uzrasta. Tek kada dete napuni dve godine možete razmotriti upotrebu obranog mleka.

Šta ako dete ne voli kravlje mleko?

Pošto je kravlje mleko potpuno drugačije teksture i ukusa od majčinog mleka često se dešava da ga klinci u početku odbijaju. Da bi se dete lakše priviklo na kravlje mleko u početku ga mešajte sa majčinim, neka omer u početku bude 3:1 u korist majčinog mleka pa s vremenom samnjujte razliku sve dok majčino mleko u potpunosti ne zamenite kravljim.

priprema

Kako da smi pripremate hranu za bebe

Priprema domaće hrane za bebe je jednostavna, ekonomična i veoma pristupačna. Umesto da trošite novac na kupovne kašice bacite se na pripremu domaće hrane za bebe, a mi ćemo vam pomoći.

Pored toga što ćete uštedeti velike količine novca pripremom kašica u svom domu bebu ćete lakše navići na raznovrsnu hranu koju jedu ostali ukućani, a što je najbolje tačno ćete znati šta sadrži kašica koju vaša beba jede.

Odaberite pravu opremu

Pre nego se upustite u pripremu dečije hrane, nabavite odgovarajuću opremu koja će vam taj posao uveliko olakšati. Kupite kvalitetan blender za pasiranje, posebne šerpice koje ćete koristiti samo za pripremu bebine hrane, teglice ili plastične posudice za čuvanje ili posudice za led.

Kupujte kvalitetne proizvode

Kad je u pitanju voće i povrće za kašice obavezno kupujte kod proverenih proizvođača, izbegavajte supermarkete i fokusirajte se na manje radnje i tržnicu. Birajte sveže i po mogućnosti neprskane proizvode, a ako sveže nije u sezoni slobodno koristite zamrznuto.

Najbolje voće sa kojim ćete početi hraniti bebu su jabuke, kajsije, banane, borovnice, mango, breskve, kruške, šljive. Od povrća krenite sa šargarepom, avokadom, graškom, krompirom i tikvom.

Smanjite izloženost nitratima

Nitrati su hemikalije pronađene u vodi i zemljištu, mogu proizvesti anemiju kod beba koje konzumiraju previše nitrata. Da biste izbegli izloženost nitratima koristite flaširanu vodu za kuvanje i namirnice odmah iskoristite. Povrće i voće što duže stoji u nezamrznutom obliku nivo nitrata se povećava. I zato ako namirnice nećete odmah potrošiti, zamrznite ih čim prije.

Pripremanje hrane

Povrće i voće je potrebno dobro oprati, a zatim skuvati u vodi ili na pari dok ne omekša dovoljno da bi se moglo pasirati. Da biste olakšali mlevenje povrća, možete koristiti i malo vode u kojoj se kuvalo ili majčinog mleka.

Sa povrćem možete mešati i žitarice poput kinoe ili prosa, ali to se preporučuje za starije bebe.

Kad je u pitanju meso, birajte piletinu, teletinu ili ćuretinu bez kožica i masnoće, skuvajte pa sameljite zajedno sa povrćem. Za bebe koje imaju zubiće savetuje se da meso isečete na male parčiće, nemojte da ga meljete.

Dodatni saveti

  • Bebama uvek davajte hranu ne topliju od temperature tela.
  • Budite oprezni ako hranu grejete u mikrotalasnoj, dobro je promešajte i isprobajte da nije prevruća, posebno u sredini.
  • Pakujte samo po jedan obrok u teglicu, a ostatke bacite i nemojte ponovo zamrzavati.
  • Nemojte dodavati šećer u kašce.
  • Začinite hranu, svežim začinskim biljem, ali u malim količinama.
  • Ostatke možete čuvati u frižideru u hermetički zatvorenim posudicama, nekoliko dana, a ukoliko je zamrzavate možete je čuvati i 6-8 meseci.

Domaće kašice – recepti

kruške

Pire sa kruškama

Operite kruške, ogulite ih (nije obavezno), rasecite na polovine i očistite od koštica. Stavite komadiće u šerpicu na paru par minuta da omekšaju (ako su ekstra mekane ovo nije potrebno). U seckalici za hranu ili blenderu izmiksajte komadiće krušaka (dodajte malo vode ako je potrebno). Dajte bebi odmah ili zaledite u posudicama za led.

Pire od šljiva

Šljive operite, skinite peteljke (ako ih ima) i napravite na svakoj šljivi presek nožem u obliku slova “X” sve do koštice. Zagrejte rernu na 180C. U tepsiju uspite malo vode, da pokrije dno i poredajte šljive sa razrezanim delovima okrenutim prema dole, da budu u vodi. Pokrijte tepsiju aluminijumskom folijom i pecite šljive u rerni 25 do 35 minuta. Vadite šljive iz tepsije kašikom, uklonite koštice i stavite šljive u blender ili seckalicu. Izmiksajte ih dok ne dobijete vodenasti pire.

Pravi kaša-obrok

Potrebno vam je: 1 šolja kuvanog crnog graha, 1 slatki krompir (batata), skuvan, 2 pileća fileta, skuvana, pola šolje kuvane kinoe i 2 šolje bujona od povrća.

Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte.

Šunka sa voćem

Iako zvuči kao vrlo neobična kombinacija, bebe je obožavaju. Treba vam (ono što beba ne pojede zamrznite u posudicama za led): 450 gr naseckane šunke, 3 jabuke (oguljene, očišćene od koštica i naseckane na kockice), 450 gr breskvi, 110 gr ananasa u kockicama.

Stavite breskve u šerpicu i prekrijte vodom. Stavite na šporet da kuva. Dodajte šunku i komadiće jabuka. Ostavite da se krčka dok jabuke ne omekšaju. Ananas izmiksajte u bledneru, dodajte i mešavinu šunke, breskvica i jabuka, pa dobro izmiksajte. Ukoliko je potrebno dodajte i malo vode u kojoj se kuvalo voće i šunka.

Jabuke, cimet i cvekla

Da biste vašeg bebana prevarili da pojede malo cvekle, najbolje je da je pomešate sa jabukama i cimetom. Potrebno vam je: 1/3 šolje pirea od cvekle, 4 kašike pirea od jabuka i sasvim malo cimeta. Pomešajte sve sastojke i zamrznite ili odmah dajte detetu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar