Menu 

Šta izabrati – vrtić ili dadilja? Mnogi roditelji su prisiljeni da odaberu isključivo jednu ili drugu opciju. Saznajte koje su to prednosti i nedostaci ovih opcija.

Većina roditelja zbog poslova i obaveza mora da decu ostavlja u vrtićima, kod baka i deka ili da unajme dadilju. Svaki od ovih izbora ima svoje prednosti i nedostatke. Za mnoge je dadilja poprilično skupa, drugi smatraju da nije najbolji izbor da deca provode previše vremena sa starijim ljudima, a treći ne vole vrtiće, jer smatraju da ne nude dovoljno dobre uslove i da nisu čisti.

Ko će vam čuvati decu dok ste vi na poslu? To je veliko pitanje sa kojim se gotovo svi roditelji susreću. Izbor uveliko zavisi od finansijskih mogućnosti roditelja, ali i od toga za šta se odlučite kao najbolju opciju.

Month of Military Child parade

Ako vam roditelji mogu čuvati decu onda ste s jedne strane u plusu, jer vas to ne košta, ali i to ima svoje nedostatke. (Pročitajte i
Dede i bake su vam razmazili decu?). Ipak, ovo je opcija, kada se sve “sabere i oduzme”, za koju bi se odlučila većina roditelja.

Ipak, nemaju svi tu mogućnost – roditelje koji su u penziji, koji žive u blizini i koji su voljni da čuvaju dečicu dok ste vi na poslu.

Ostaju vam još dva izbora – dadilja i vrtić.

Dadilja

Prema nekim mišljenjima dadilja je bolji izbor, ali i dosta skuplji. Dadilju birate sami, upoznajete je pre dogovora, unajmljujete po preporuci prijatelja ili putem agencije. Imate tu mogućnost da je upoznate kao osobu da vidite kako ona radi sa decom i da ispitate da li ona odgovara vašem mališanu.

Prednosti su što je ta osoba u potpunosti posvećena vašem detetu, što je stručna, iskusna i u većini slučajeva zaista osoba na koju se možete osloniti. Ako se plašite što vam nepoznata osoba čuva sama dete u kući poželjno je da to bude neko koga poznajete ili imate i tu mogućnost da postavite skrivene kamere po kući.

Međutim, te ekstremne mere često nisu potrebne, jer dadilju unajmljujete putem proverenih agencija i mesta strahu zaista nema. Ubrzo će ta osoba postati gotovo kao deo porodice, posebno ako se dete veže uz nju.

dadilja i decica

Dadilje su posebno preporučljive ako vam je dete malo, ako morate da se vratite na posao mngo ranije nego ste planirali.

Dete uz to odrasta u poznatom okruženju, u svom domu, roditelji štede na vremenu (ne moraju dete da voze do vrtića i da ga vraćaju), imaju fleksibilniji raspored, lakše mogu da kontrolišu, da se dogovore sa dadiljom oko pravila, ponašanja deteta i nekih njegovih slabosti i “mušica”… Uz to dete će se sigurno razboleti mnogo manje puta nego kada je u vrtiću.

Međutim, dadilje su poskupe. Posebno, ako ih unajmljujete putem agencija. Ponekad se radi o cenama i 2 do 3 puta većim od mesečne cene vrtića.

Naći odgovarajuću dadilju ponekad je pravi izazov za roditelje, a uz to tu su pitanja privatnosti i sigurnosti. Roditelji će se uvek pitati da li je ta osoba najbolji izbor, da li dobro vaspitava dete, kakva je osoba zaista, da li je gruba ili prenežna, …

Takođe, deca koju čuvaju dadilje su često odvojena duže od druge dece i ponekad manje druželjubiva i neki smatraju da je to “jedan na jedan” okruženje lošije od vrtića gde su deca okružena mnoštvom drugih mališana, da uprkos bolestima tako bolje jačaju organizam i imunitet i da će se bolje snalaziti kasnije u budućnosti.

Vrtić

Sa vrtićima je malo komplikovanije ili jednostavnije, zavisi naravno od vaših mogućnosti. Ako imate novaca da birate i možete da izaberete pravi vrtić za vaše dete onda je možda i ovo za vas najbolja opcija. Naime, danas imate vrtiće koji nude i mini školice, posebne programe, imaju više radnika koji mogu da posvete vreme deci, higijena je mnogo bolja nego u mnogim državnim vrićima, a radno vreme fleksibilnije (ako morate da duže ostanete na poslu lako se možete dogovoriti sa radnicima u vrtiću).

vrtic deca sliakju

Vrtići su savršeni za učenje, igru i posebno druženje. Deca su aktivnija i brže uče okružena drugom decom. Uz to imaju na raspolaganju mnoštvo odličnih programa, od crtanja, preko igara idealnih za razvoj deteta, pa čak do izleta i poseta, recimo, zoološkom vrtu.

Sa vrtićem morate imati na umu da će se dete češće razbolevati. Na to morate računati. Ali, vremnom i taj period prođe i dečiji organizam ojača. Mada i vi sami tu možete mnogo učiniti – pročitajate i Održite imunitet vaše dece jakim.

Vrtići su s jedne strane sigurnije okruženje jer tu imate mnogo više radnika, koji su stručni u onom što rade, sigurnost i higijena su ipak na nivou, vaša privatnost neće biti narušena, uz to ovo je najjeftinija opcija, posebno ako je reč o državnom vrtiću, …

Ova opcija ima naravno još mnogo nedostataka. Kao što smo rekli dete će se češće razbolevati. Vi ćete morati uzeti slobodno sa posla, pronaći nekoga da vam čuva dete dok ne ozdravi, …

Prilagođavate se pravilima vrtića i moratte odvoziti i dovoziti dete, prilagođavati se njihovom radnom vremenu, …

Međutim, svi roditelji se snađu i iznađu načina, zato se ni vi ne trebate mnogo plašiti. Trudite se samo da pripremite dobro dete za vrtić, da mu ojačate imunitet i da napravite dobru organizaciju i probleme ćete svesti na minimum.

Bilo da odabarete dadilju ili vrtić sve nedostatke koje smo naveli možete prevazići.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar