Menu 

Beba je stigla i troškovi su narasli. Želite da ona ima sve što joj je potrebno, ali prvo pročitajte koji su to najbolji trikovi za uštedu.

Istina je jedna – beba košta. Koliko će to opteretiti vaš budžet zavisi od toga koliko preterujemo. Međutim, danas, čini se, svi preterujemo i rasipamo kućni budžet većinom nepotrebnim stvarima. Saznajte šta to zaista nije potrebno vašoj bebi i kako da značjano uštedite i organizujete život od trenutka kada vaš mališan kroči u vaš dom.

Odeća

Ovaj segment je verovatno već svima poznat, ali uvek ga je dobro napomenuti. Ne trošite novac na bebi odeću. Bebi je važno da je odeća čista (bez teških deterdženata i omekšivača), poželjno opeglana, pamučna i udobna. Sve ostalo je do vas. Kupovina markirane odeće je realno zaista besmislena. Takođe, mnoštvo nove odeće vam neće biti potrebno. Osnovno uvek možete pozjamiti od nekog, deo kupiti, a većinu toga će beba dobiti na poklon. Ako već kupujete odeću savetujemo da kupite za par brojeva veću. Beba brzo raste, a neće stići da obuče ni dva puta sve ono što su joj drugi kupili.

bebina odeca biranje

Dojenje

Hrana je uz pelene najskuplja stvar koju će vaša beba trebati ako ne budete dojili. Koliko je dojenje važno pisali smo u više navrata, kao i tekstove sa mnoštvom saveta – Mali vodič za uspešno dojenje, Mogući problemi sa dojenjem i Priprema grudi za dojenje – smernice i saveti.

Ako možete dojiti potrudite se da pređete sve prepreke da biste to omogućili svojoj bebi, ne dozvolite da vas sitne nezgode spreče, budite uporni. Ne samo da bebi dajte najbolju hranu na svetu već ćete i značajno uštedeti.

Razmena

Nepotrebne stvari i poklone ne čuvajte da kupe prašinu. Sačuvajte nekoliko stvari koje vam se najviše dopadaju. Neke majke razmenjuju ove odeću i igračke ili ih prodaju putem online servisa i za taj novac kupe ono što je zaista neophodno bebi.

Pametna kupovina

bebina kolica i nosiljka

Ako ćete kupovati kolica i ostalu bebi opremu budite ekonomični. Danas imate u prodaji kolica sa korpom koja se može izvaditi i poslužiti vam kao korpa za bebu ili kolica i auto sedalicu u jednom. Dobro se raspitajte pre kupovine gde možete pronaći takvu bebi opremu.

Pranje odeće

Nema potrebe da kupujete posebne bebi deterdžente, obično su skuplji, a nisu neophodni. Za bebinu odeću je najbolje da koristite manje količine deterdženta, neki blaži ili najbolje blagi tečni deterdžent, jer se tada čestice deterdženta neće zadržavati u odeći. Omekšivači se ne preporučuju (Saveti za pranje odeće za bebe).

Kuponi i popusti

Budite aktivna “online mama”. Povežite se sa drugim mama putem foruma i online šopova. Razmenjujte stvari, kupujte polovno, posećujte bebi sajmove, tražite popuste, …

Obavezno iskoristite bebi kupone, koje možete dobiti u pojedinim marketima. Neki čak daju i besplatno paket pelena svim svojim kupcima – novopečenim mamama. Uz to dobijate u sandučić redovno sva obaveštenja o popustima i druge sitnice koje mogu biti itekako korisne.

Pelene

Kao i sa dojenjem mnogo možete uštediti i korišćenjem pamučnih pelena umesto jednokratnih. Istina je da pamučne pelene oduzimaju više vremena (i presvlačenje i pranje i peglanje), ali za bebu će vam trebati svega 70 pamučnih pelena za celo vreme, dok jednokratnih treba toliko ili mnogo više svaki mesec.

Ako već niste vremenski u mogućnosti da koristite ove pelene onda ih bar kombinujte sa jednokratnim. Kada imate vremena za presvlačenje i pranje koristite pamučne.

Igračke

bebine igracke

Mnoštvo igračaka u prvim mesecima bebinog života? Zaista nepotrebno! Bebe vole vrteške iznad kreveta, koje možete i sami napraviti (Vrteške za krevetac), zvečke i kasnije igračke za zube. Vi ste bebi najbolja igračka.

Takođe, bebi alarme i monitre ne kupujte ukoliko to nije zaista neophodno. Ne plašite se vaši instinkti su pojačani, čućete bebu svaki put.

Ormarić za presvlačenje

Umesto standardnog velikog i obično poskupog ormarića za presvlačenje možete kupiti posebne podloge za presvlačenje bebe. Raspitajte se u prodavnicama bebi opreme.

Torba

bebina torba za pelene

Umesto kupovine velike posebne bebi torbe prepravite neku svoju veliku staru torbu (može i torba za plažu) u torbu za bebine stvari. Možete upotrebiti i obični ruksak.

Imate li vi neke svoje savete i trikove za uštedu koji mogu pomoći budućim majkama?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar