Menu 

Priprema grudi za dojenje počinje još u trudnoći i to par sedmica pred porođaj. Zašto je to važno i kako se radi pročitajte u nastavku teksta.

Priče da ojačate i pripremite bradavice trljanjem peškirom ili četkicama za zube zaboravite. To vam zaista nije potrebno. Prema nekim tvrdnjama, tako čak otklanjate svojevrsni zaštitni sloj koji se formira na bradavicama pred sam porođaj.

Samo dojenje je prirodan proces i najviše zavisi od toga kako dojite, ali postoje neke smernice koje se savetuju majkama da bi pripremile grudi za dojenje još i u trudnoći.

Pripreme

dojenje beba i majka uspravnaNe možete znati šta vas čeka nakon porođaja, da li ćete imati problema sa dojenjem, kako će reagovati vaše telo. Prvo mleko ili takozvani kolostrum će se javiti pred kraj trudnoće i to je nornmalno, ali ne morate se brinuti ni ako se to ne dogodi. Svaka majka je posebna i hormoni drugačije reaguju, grudi se drugačije razvijaju, doživljavate različite promene.

Same bradavice i krug oko njih će verovatno malo potamniti i to je deo zaštitnog procesa (javlja se poseban zaštitni sekret). Iako to možda ne primećujete, ali vaše se telo tajno priprema za dojenje.

Najmanje mesec dana pred porođaj izbegavajte korišćenje gelova za tuširanje, krema i ulja na području grudi, posebno bradavica. Perite grudi samo vodom i pazite da ne budu isušene.

Dok jedni smatraju da ne možete ništa uraditi da se pripremite kako treba za dojenje, mnogi se sa tim ne slažu. Naime, najčešći razlog za odustajanje od dojenja su bolne bradavice i rane na bradavicama. Zato se smatra da je priprema nekoliko sedmica pred porođaj zaista važna. Ipak, neki doktori smatraju da masaža i priprema bradavica može izazvati trudove, pa se priprema bilo kakve vrste ne savetuje onim budućim majkama koje imaju problema sa prevremenim trudovima iili onim ženama koje iza sebe imaju sponatni pobačaj.

Druge žene mogu najranije 6 sedmica pred termin porođaja početi sa pripremama. Cilj je da bradavice očvrsnu.

Proverite da li se bradavice uvlače. Uhvatite lagano bradavicu i izvucite je uz pomoć palca i kažiprsta. Posmatrajte da li će ostati ispupčene ili će se uvući. Ovo isprobajte tek par sedmica pred termin. Ukoliko se bradavice uvlače ne trebate se plašiti. Raspitajate se u školi za trudnice ili kod svog ginekologa da vas uputi koje tehnike dojenja i položaje biste trebali probati kada se beba rodi (i ako budete zbog toga imali poteškoća sa dojenjem).

U trudnoći nosite pamučni i elastični grudnjak, koji ne pritišće grudi, ali ih pridržava dovoljno da se grudi ne bi “obesile”.

Nabavite mali peškir, pa dojke perite uz pomoć peškirića i vode. Grudi povremno možete trljati, nežno, malo grubljim peškirom.

Ako koristite ulja (da biste sprečili strije i za masažu) neka to budu prirodna, poput jojobinog, maslinovog, bademovog. Sa masažom krećete od ruba dojki prema bradavicama kružnim pokretima.

Neke žene savetuju da povremeno izvlačite i stišćete bradavice simulirajući dojenje (odnosno način kako beba izvlači mleko), te da na bradavice povremno stavite po krišku limuna da bi stekle otpornost.

Takođe poželjno je da bar sat vremena dnevno ne nosite grudnjak da bi bradavice “iskočile” i očvrsnule zbog trljanja o odeću. (Naravno, jače trljanje bradavica nije, kao što smo napomenuli, preporučljivo).

dojenje u lezecem polozaju

Za uvučene bradavice možete koristiti takozvane zaštitne dodatke, koje možete pronaći u pojedinim apotekama. (Nabavite ih za svaki slučaj i ponesite u bolnicu ako su vam bradavice uvučenije).

Ako se plašite bolnih bradavica posle dojenja imajte na umu da one nastaju u većini slučajeva zbog lošeg postavljanja bebe prilikom dojenja, pa ona ne može obuhvatiti bradavicu na pravi način i vući mleko. Važno je da se dobro upoznate sa tehnikama i načinima dojenja pre samog porođaja.

Bradavice same stvaraju zaštitni sloj, pa vam losioni nisu potrebni, ali ako se javi ekcem ili psorijaza obavezno se konsultujte sa lekarom koje proizvode možete koristiti.

Šta još možete učiniti

Poželjno je da pripremite: pumpicu za izdajanje, grudnjak za dojilje i jastuk za dojenje.

Takođe, majkama se uvek preporučuje prirodni porođaj, jer drugi načini (osim ako su neophodni) mogu dovesti do problema sa dojenjem. Recimo, žene koje su se porodile uz pomoć carskog reza ili epiduralne anestezije češće su imale problema sa dojenjem.

Zamolite osoblje da detetu nipošto ne daju bočicu ni hranu sa formulom ako možete dojiti.

Dojke masirajte povremeno par sedmica pred porođaj da biste pokrenuli želzde, a poželjno je da se detaljno raspitate o samom dojenju, recimo u školi za trudnice ili stručnim časopisima.

dojenje skola

Pripremite se i psihički za dojenje, posavetujte se sa stručnjacima. Uživajte u prvom dojenju, opustite se i ne opterećujte se mnogo. Slušajte i sebe i svoju bebu, pratite svoj instinkt i ne dopustite da vas zatrpaju raznim babskim pričama i savetima.

Pročitajte Mogući problemi sa dojenjem i Mali vodič za uspešno dojenje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar