Menu 

Svađa između braće i sestara će uvek biti, jer oni još uvek uče kako da se najbolje slažu. Ali, u tom slučaju vi morate igrati ulogu pravednih mirovnih snaga. Saznajte kako da to mudro izvedete.

Kod dečijih sukoba može da dođe i do čupanja, gurkanja, pa i udaraca. Od njih ne možete očekivati da razumeju stvari kao odrasli i morate im pomoći da se izmire, bez posledica, na konstruktivan način.

Sprečite sukob pre nego nastane plač. Moraćete ih čak, možda, i fizički razdvojiti. Pošaljite ih odmah u odvojene prostorije ili u ćoškove sobe. Budite pribrani i hladne glave, jer ne želite da pogoršate situaciju.

Recite im da ne želite čuti ni reči neko vreme i da ćete odvojeno pričati sa njima kada se smire, jer deca su obično isprva mnogo uznemirena i teško da će shvatiti išta od onog što budete pričali. Zato, ide proces hlađenja usijanih glava.

Razgovarajte sa njima, ali tako da kada jedno priča, drugo mora da ćuti. Neka svako iznese svoju stranu i neka vam objasne šta se dogodilo. Shvatite njihov problem ozbiljno, iako je to, za vas, možda, besmislica.

Budite pošten sudija, ali uzmite u obzir, ipak, i njihove godine, posebno ako je jedno dete mnogo mlađe od drugog. Podsetite ih na kućna pravila i pronađite razumnu kaznu. Retko se događa da je samo jedno dete krivo, zato, da se jedno od njih ne bi osećalo ugroženo, kaznite oboje po zasluzi. Recimo, zabranite im da idu u prak sa drugom decom, pristup računaru ili ih naterajte da rade nešto za kaznu, ali timski, i da tako razmisle o tome šta se dogodilo i da se tako nešto ne bi ponavljalo. (Pročitajte više o zlatnim pravilima discipline)

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar