Menu 

Nekako smo navikli da je većina saveta u vezi roditeljstva i brige oko novorođenčeta usmereno ka mladim majkama, a mi smatramo da je to pomalo nepravedno prema očevima. I zato vam donosimo  najvažnije savete za sve buduće očeve.

Ovi saveti će svim tatama biti od velike koristi i pomoći će im da postanu najbolji očevi svojoj deci, a to je svakako najvažnija uloga sa kojom će se u životu susresti.

Deca uvek na prvom mestu. Jedna od važnih stavki koju treba da znaju svi roditelji jeste da na prvom mestu treba da brinu o sebi da bi na pravi način brinuli o detetu. Ako ste pušač, pokušajte prestati sa ovom ružnom navikom pre nego se vaša beba rodi. Pušenjem pored toga što narušavate sopstveno zdravlje, dajete veoma loš primer detetu.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Zaštitite ih. Jedna od glavnih uloga očeva jeste ona zaštitnička i zato neka detetova sigurnost uvek bude na prvom mestu. Na vreme osigurajte dom, naučite kako se postavlja autosedalica, kako se vezuje sigurnosni pojas. Isto tako veoma je važno da osigurate automobil, kuću i uplaćujete životno osiguranje.

Provodite slobodno vreme sa decom. Nemojte čekati da dete malo poraste, propriča ili prohoda da provodite vreme s njim. Svaki delić slobodnog vremena provodite sa vašom bebom, neka se navikava na vaše prisutstvo, glas i miris.

Grlite ih. Tate ne bi trebalo da imaju problem niti da se ustručavaju pokazivati osećanja. Deci je tokom odrastanja neophodan fizički kontakt i to ne samo od strane majki već i od očeva. I zato, grlite svoju decu, mazite ih i jednostavno pokazujte ljubav.

Igrajte se s njima. Izađite napolje i igrajte fudbal sa klincima ili organizujte potragu za izgubljenim blagom koje je sakriveno baš u vašem dvorištu. Naučite šta su to Pokemoni, Transformersi, Gormiti i sva ostala čuda koje vaši klinci obožavaju.

Obavljajte “mameći” posao. Svaki tata trebalo bi da zna obaviti sve one posliće koje inače obavljaju majke, a to je menjanje pelena, kupanje, pripremanje hrane, uspavljivanje.

Čitajte im. Ovo je sigurno jedna od najvažnijih stvari koju možete učiniti za svoje dete. Pronađite zanimljive i zabavne knjige u kojima ćete vi uživati jednako koliko i dete, napravite mali igrokaz, menjajte glasove, glumite i napravite potpuni ugođaj. Čitanje knjiga je zaista divno provedeno vreme sa klincima tokom koga se stvara posebna veza.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Budite uvek na strani mame. Iako biste možda želeli biti roditelj koga deca mrvicu više vole, koji ne disciplinuje, već služi za zabavu neophodno je da uvek držite mami stranu i nikad joj se ne suprotstavljate pred decom. Isto naravno važi i za majke.

Naučite ih da budu samopouzdani. Ovo je sigurno najvažniji zadatak za sve očeve, da svoju decu nauče kako da izgrade samopuzdanje da budu sigurna u sebe, a to ćete postići tako što ćete im pokazivati koliko ih cenite, pohvaliti ih svaki put kad učine nešto dobro i podsticati ih da se više trude.

Naučite ih kako da barataju finansijama. Od najranijeg detinjstva učite decu o vrednosti novca, naučite ih da cene ono što imaju i da ništa ne pada s neba bez obzira na to koliko vi imate.

Budite dobri prema sebi. Nipošto ne treba da se odreknete svih svojih interesovanja rođenjem deteta. I dalje treba da imate vremena za svoje hobije i prijatelje jer na taj način čuvate sebe, a ujedno čuvate i svoje dete.

Budite dobri prema mami. Dajte svojoj deci dobar primer kako treba da se ponaša muškarac prema ženi, pazite svoju suprugu, pomažite joj koliko je to u vašoj moći, pokažite joj da vam je stalo i da ste za nju uvek tu. To će vašoj deci biti sjajna osnova da u budćnosti teže ka zdravim odnosima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar