Menu 

Neki od vas su već uradili svoje “generalke”, a neki se tek spremaju. Kada krenete u prolećmno ćišćenje svakako obratite pažnju na ove načine uštede.

Čini vam se da ste savladali sve trikove kada je čišćenje u pitanju? Mi smo za vas pronašli nove, koji vam svakako mogu doneti značajnu uštedu ove godine. Sasvim ćete ih jednostavno uvrstiti u svoju rutu pospremanja.

Sredstva za čišćenje

ciscenje kanta rukaviceNema potrebe da koristite mnoštvo različitih sredstva. Prvo razmislite šta imate u kuhinji što vam može olakšati posao (soda bikrabona, sirće, limun, boraks, …). Prvo na taj način tretirajte prljavštinu, a ako se one tvrdokorne mrlje još uvek budu “odupirale” upotrebnite neko namensko sredstavo za čišćenje. Upotrebićete ga svakako u manjim količinama. Takođe, manje količine tog sredstva obično mogu dobro da obave posao i nije potrebno da potrošite pola boce. Ne špricajte sredstvo na krpu, već na površinu i obavezno sačekajte bar 10 minuta da sredstvo deluje, pa onda se bacite na brisanje – uštedećete i na vremenu i na količini upotrebljenog spreja.

Sijalice

muz cistiPrljavština i prašina na sijalicama i u plafonjekama može da smanji jačinu svetlosti i do 50 odsto. Zato obično uključujemo još jedno svetlo, dodajemo novu sijalicu ili palimo i lampu. Čistite ih jednom mesečno (obavezno isključite i sačekajte da se ohlade) i primetićete razliku.

Frižider i rerna

Svakako će se naći na vašoj listi za generalno prolećno čišćenje. Ako na frižideru bar dva puta godišnje sa kalema, navoja uklonite prašinu i prljavštinu uštedećete na električnoj energiji godišnje, kada je u pitanju ovaj uređaj, i do 30 odsto. Takođe, najmanje stvari držite u samom vrhu frižidera, jer tako će lakše zadržavati hladnoću prilikom otvaranja.

Redovnim čišćenjem električnog šporeta (ploče, kola i unutrašnjosti rerne) toplota će biti ravnomernije raspoređena, pa ćete tako i smanjiti dužinu pečenja. Možete godišnje uštedeti i do 10 odsto. Čistite je sodom bikarbonom sa malo vode i deterdženta, a pročitajte i Očistite rernu bez hemikalija!

ciscenje rerne plavusa

Kreveti

Dušecima možete produžiti “život” i do pet godina ako ih usisate jednom ili dva puta godišnje, da biste uklonili prašinu, bakterije, … Da biste uneli svežinu u dušeke pomešajte 1 šolju sode bikarbone sa 4 kapi eteričnog ulja lavande i dobro izmešajte. Pospite po dušeku, utrljajte i ostavite sat vremena da deluje. Na ovaj način će vlaga i prljavština biti lakše izvučena na površinu. Posle sat vremna samo dobro usisajte jakim usisivačem. Uz to, dušeci će divno i umirujuće mirisati na lavandu.

krevet ciscenje macka

Klima

Čistite klimu i filtere redovno. Ako se plašite da to radite sami pozovite nekog ko se bolje razume. Ne samo da je ovo važno za vaše zdravlje, već ćete značajno ušedeti na električnoj energiji, a produžićete i život vašem uređaju.

Mašina za veš

Ako ne budete čistili redovno filter za vodu na vašoj mašini za veš ona će raditi 50 do čak 75 odsto teže. Zamislite koliko će više “vući” električne energije. Filter čistite kada god se začepi, a poželjno je da ga proveravate svaka 3 meseca. Tako ćete produžiti vek trajanja filtera pumpe, izbeći kvarove i uštedeti.

Imate li vi neke svoje štedljive trikove prilikom velikog čišćenja doma?

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Servis bele tehnike

    Jeftini i zdravi načini čišćenja.

Napišite komentar