Menu 

Od onog trenutka otkad u njihov život uđe novo, malo stvorenje, svi roditelji dobiju instinkt da ga zaštite i reše svih neugodnosti i bolova. Neka nova saznanja govore da bi im slatka voda u tome mogla pomoći.

Iako novorođene bebe mogu patiti od raznih bolova, krenuvši od grčeva pa nadalje, uglavnom smo ograničeni kad su u pitanju načini na koje im bolove možemo odagnati, a istraživanje koje je u martu oblavilo udruženje pedijatara Amerike kaže da nam najobičnija voda sa malo šećera može pomoći da svoje najmanje lišimo bolova.

Dve studije su potvrdile da je zašćerena voda veoma efektna u ublažavanju bolova kod prevremeno rođenih beba tokom procesa opravka i jačanja. Istraživanje je uključivalo bebe rođene između 32-37 nedelje trudnoće, ali veruje se da bi ovaj „lek“ imao jednak uticaj na bebe bilo koje gestacijske starosti.

Jedna studija je pokazala da slatka voda na bebe ima jednak uticaj kao i majčino mleko ukoliko se primenjuje pre bilo kakvih medicinskih preparata dok druga potvrđuje da je voda još uspešnije blokirala bolove. Rezultati su bazirani prema facijalnim grimasama beba, nivou kiseonika u krvi beba kao i prema otkucajima srca. Isto tako u ovim studijama se naglašava da to nikako ne znači da je zašećerena voda na bilo koji način bolja od majčinog mleka.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-mother-daughter-image26385045

Upotreba slatke vode u bolnicama

Trenutno se upotreba slatke vode ili majčinog mleka preporučuje tokom manjih medicinskih zahvata na bebama, kao što je vađenje krvi iz pete. Bez obzira na anesteziju u pojedinim slučajevima pedijatri insistiraju da se bebama daje slatka voda, majčino mleko ili cucla umočena u slatku vodu da bi se beba umirila, ali nikako to nemojte raditi na svoju ruku i uvek se pre bilo kakvog zahvata ili testa u bolnici posavetujte sa lekarom ili sestrom.

Upotreba slatke vode kod kuće

Iako se slatka voda koristi u bolnicama, mnogi pedijatri upotrebu iste ne odobravaju kod kuće i „na svoju ruku“. Bebe do šest meseci starosti bi trebalo da piju samo majčino mleko ili veštačko ukoliko majka iz bilo kog razloga ne može da doji, a vodu nikako ne bi trebalo davati bebama. Davanje vode bi moglo u potpunosti da poremeti ishranu bebe i napuni im stomačiće ne ostavljajući prostora za mleko.

Ako mislite da je bebi neugodno ili ima bolove ponudite joj da sisa ili je jednostavno privijte na golu kožu.

http://www.dreamstime.com/stock-images-newborn-baby-pacifier-image29546824

Iako je uticaj slatke vode ili majčinog mleka na bolove kod novorođenčadi potvrđen nastavljaju se brojna istraživanja na tu temu da bi se otkrila njihova najbolja moguća namena posebno kod beba koje su prevremeno rođene. Obavezno pitajte svog lekara na koji način možete davati bebi ovu vodu i kako joj možete ublažiti bolove tokom prvih nedelja života.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. NobelMontenegro

    Lepo ste ovo objasnili. Ipak, jako je bitno i kog je stepena kvaliteta voda koju dajemo deci, ali i koju sami konzumiramo. Sto je voda boljeg kvaliteta, odnosno da je prošla odredjene filtere za prečišćavanje i kontrole, zdraviji nam je organizam. Ipak je nas organizam najvećim delom sačinj upravo od vode.

Napišite komentar