Menu 

Svi roditelji na svetu su se barem jednom u životu suočili sa napadima besa svoje dece kada nisu dobila nešto što su tražila, kad su bila pospana ili umorna. Saznajte zašto nastaju napadi besa kod dece i kako sa njima da izađete na kraj.

Napadi besa ili tantrumi se obično vezuju za onu „strašnu“ drugu godinu života dece, ali svi mi koji imamo klince znamo da se oni mogu javiti i pre i nakon drugog rođendana.

Zašto deca imaju napade besa?

Stručnjaci napade besa kod dece opisuju kao letnju oluju koja dolazi nenajavljeno i iznenada. U jednom trenutku mirno šetate sa vašim detetom, u drugom ono počinje da se meškolji, kenjka i naposletku vrišti iz petnih žila i to iz vama nevidljivih razloga. Čini vam se poznato? Eksperti se slažu da su ispadima besa najviše sklona deca u razdoblju od prve do treće godine života, ali to svakako ne mora da bude pravilo.

Ono što je svakako utešno je činjenica da ispadi besa ne moraju biti povezani sa karakterom vašeg deteta i to ne znači da vaspitavate manipulativnog diktatora, već to treba da shvatite kao detetovu rekciju na određenu frustraciju.

Psiholozi napade besa povezuju i sa nemogućnošću jezičkog izražavanja nezadovoljstva kod dece jer deca u tom periodu počinju da razumeju puno više reči koje čuju, ali im je izražavanje ograničeno. Onoga trenutka kad dete bude moglo da izrazi svoja osećanja i napadi besa će se uveliko smanjiti.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-desperate-boy-image14798659

Kako se nositi sa napadima besa?

Ne gubite kontrolu. Ovo je verovatno prvo, osnovno, najvažnije, ali i svakako najteže čega se morate pridržavati. Napadi besa svakako nisu lep prizor, vaše dete će vrištati, plakati, a u pojedinim slučajevima čak i bacati stvari, udarati vas pa čak i namerno zadržavati dah, ali vi treba da ostanete prisebni. Imajte na umu da se sve ovo što smo naveli vodi pod normalno dečije ponašanje.

Kada dete ima napad besa ono je na neki način nesposobno da sasluša razloge zbog kojih treba da prestane, a na vaše vikanje će bes da se pogorša. Mnoge mame su rekle da je od vikanja mnogo efektnije to da budete mirni, staloženi i jednostavno budete tu za vaše dete. Ako ljutito napustite prostoriju dok dete ima napad besa ono će se osetiti napuštenim, a nalet novih emocija će ga možda zaplašiti. Ipak, ukoliko ne možete da se kontrolišete pokušajte otići u drugu prostoriju, ali na smiren način i to na svega nekoliko minuta dok dete ne prestane plakati. Trudite se da ostanete smireni jer će vaša mirnoća pomoći i detetu da se smiri.

Neki eksperti savetuju i da uzmete dete u naručje i pokušate ga utešiti dok se drugi ne slažu jer smatraju da na taj način odobravate ružno ponašanje. Pokušajte i sa kaznama u ćošku ili u sobi, a nakon nekog vremena sami ćete shvatiti na šta dete najbolje reaguje, važno je samo da budete istrajni.

Imajte na umu da ste vi odrasla osoba u celoj priči. Bez obzira na to koliko napad besa traje, nemojte popuštati na neosnovane zahteve ili uopšte pokušati pregovarati sa detetom koje vrišti što posebno primamljivo deluje  kad se sve odvija na javnom mestu.

Ako popustite vašem detetu ćete samo dati staviti do znanja da će na taj način dobiti sve što poželi što može biti veoma dobra baza za konflikte u budućnosti. Pored toga, ne smete da plašite svoje dete dodatno time što i vi pomalo gubite kontrolu. Ako dete u jednom trenutku počne da udara ljude i životinje oko sebe jednostavno ga podignite i odnesite na neko mirno mesto dok se ne smiri. Ako ste kod kuće neka to bude spavaća soba, a ako ste na javnom mestu potražite neko mesto gde nema previše ljudi.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-boy-misbehaving-image12564593

Razgovarajte kada sve prođe. Kada „oluja“ prođe pokušajte smireno razgovarati sa detetom o onome šta se desilo. Uprostite rečenice i na najjednostavniji mogući način pokušajte detetu objasniti šta mu se dešava.

Dajte detetu do znanja da ga volite. Kad se dete umiri, čvrsto ga zagrlite i na neki način ga pohvalite što se smirilo jer je veoma važno da pohvalite dobro ponašanje.

Pokušajte prevideti napade besa. Obratite pažnju na to koje situacije izazivaju napade besa kod deteta i pokušajte ih izbeći. Ako dete vrišti kad je gladno kod sebe uvek imajte laganu užinu, ako se to dešava kad je umorno, ne preterujte sa aktivnostima, dopustite detetu da se odmori.

Jednom kad naučite šta to izaziva napade besa moći ćete detetu na neki način skrenuti pažnju i izbeći neugodnosti.

U krajnjem slučaju o ponašanju vašeg deteta koje vas preterano brine se uvek možete posavetovati sa psiholozima i pedijatrima koji će vas uveriti da je sve to kroz šta prolazite faza koja će proći iako vam se u tom trenutku ne čini tako.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar