Menu 

Jedan od najtežih zadataka sa kojim se suočava svaki roditelj jeste da dete nauči da bude nezavisno. Mi smo vam pronašli neke jednostavne smernice.

Kad je u pitanju roditeljstvo i saveti oko vaspitavanja dece pored sopstvenog instinkta veoma su nam važna i iskustva ljudi koja prolaze ili su prošla kroz isto. Mi smo na HelloBee blogu pronašli članak koji je napisala mama pod nadimkom Mrs. Palette u kojem iz sopstvenog iskustva svim roditeljima daje smernice kako da decu učine nezavisnijom.

Ona kaže da je svoju ćerkicu sa tri godine puštala da obavlja sve stvari koje je u tom trenutku ona mogla sama i otkrila da dete samo pomera granice sopstvene nezavisnosti samo ukoliko vi to dopustite.

To da dete što pre samo počne raditi stvari za sebe je od velikog značaja i za dete i za roditelja. Evo kako po savetima ove mame možete krenuti malim koracima.

nezavisnost2

1. Biranje garderobe. Ovo može biti popriličan izazov ukoliko imate dvoje dece i morate stići negde u određeno vreme, ali jednom ćete morati prestati to raditi. Za početak možete odabrati detetu nekoliko komada garderobe i pustiti da samo napravi svoju kombinaciju. S vremenom stvari će ići brže i lakše.

2. Obezbedite ladicu za dete u kuhinji. Neka u jednoj ladici u vašoj kuhinji stoji samo suđe koje koristi vaše dete. Plastične čaše, tanjiri i pribor, tako da dete samo može uzeti ono što mu treba, kad mu treba.

3. Odlazak u tolatet. Da dete počne samostalno odlaziti na toalet potrebno je mnogo truda i vremena, ali važno je da na vreme počnete ohrabrivati dete. Dugo vremena će proći dok dete nauči da se samo briše, ali ono što možete uuraditi da se oseća samostalnije da postavite klupicu pomoću koje će samo upaliti svetlo… Kažemo, korak po korak.

4. Ulazak u auto. Otvorite detetu vrata od auta i pustite ga da pokuša samo da se popne u svoju sedalicu. U početku će mu sigurno biti potrebna mala pomoć, ali iznenadićete se kako deca to brzo savladaju.

5. Važni zadaci. Dozvolite detetu da nosi ključ od kuće po povratku iz parka ili iz prodavnice i kažite mu da ga veoma dobro čuva ili mu dajte povodac kad šetate vašeg kućnog ljubimca. Dete će osećati važno što ste mu poverili ovako važne zadatke.

dreamstime_s_5529705

6. Biranje aktivnosti. Ma koliko mali bili i trogodišnjaci imaju stvari koje vole i koje ne vole raditi. Pitajte vaše dete čega bi volelo da se igra kada odvojite vreme samo za njega.

7. Pomaganje. Postoje kućanski poslovi u kojima vam dete može pomagati od malih nogu. Možda ga neće obaviti kako treba, ali pustite ga da proba. Dajte detetu krpu da briše prašinu ili spremi svoje igračke. U početku će samo pokušati imitirati vas, ali s vremenom će shvatiti poentu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar