Menu 

Većina ljudi ima taj običaj da generalno pospremanje kuće obavlja jednom godišnje, obično na proleće. Jeste li se ikad zapitali koliko često je zaista potrebno čistiti kuću?

Tokom godine, do onog generalnog čišćenja večina nas se trudi održavati kuću čistom i urednom, a iz nedelje u nedelju se pitamo koliko često je potrebno čistiti podove, kupatilo, ribati pločice,… Ako živimo u čistom i urednom okruženju obično se osećamo opuštenije, srećnije i uravnoteženije.

Koliko truda, rada i planiranja je potrebno da bi nam kuća bila čista, uredna i lepa?

Mi vam donosimo mali raspored kućanskih poslova i koliko često ih treba obavljati.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-mother-her-child-doing-home-cleaning-young-vacuum-cleaner-image41071106

Jednom nedeljno – svakih dva dana

Pranje veša – obično je jednom nedeljno sasvim dovoljno, naravno u zavisnosti od toga koliko veša prljate i koliko članova broji vaša porodica, ali u proseku jednom nedeljno je sasvim dovoljno.

Usisavanje. Čim na podu počnete primećivati male loptice prašine, vreme je da se usisa. Jednom nedeljno će biti dovoljno.

Brisane prašine. Jednom nedeljno biće dovoljno, više od toga je zaista previše.

Čišćenje umivaonika. Ovaj posao možete ovavljati nekoliko puta nedeljno, čim primetite da se previše mrlja od vode nakupilo.

Čišćenje toaleta. Nejmanje jednom nedeljno ili po potrebi.

Jednom nedeljno – mesečno

Pranje prozora. Prozori se jako brzo prljaju i gotovo ih je nemoguće održavati čistima celo vreme. Jednom mesečno, pranje prozora biće sasvim dovoljno.

Ribanje kade – tuš kabine. Da biste sprečili nastanak plesni detaljno ribanje kade ili tuš kabine svake druge nedelje biće sasvim dovoljno.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-housewife-cleaning-her-windows-rubber-gloves-image14670429

Od 1-6 meseci

Pranje tapaciranog namepštaja. Iz higijenskih razloga je veoma važno da jednom ili dva puta godišnje pozovete profesionalce koji će vam detaljno očistiti i oprati sav tapacirani nameštaj. To se posebno odnosi na one koji imaju ukućane ili sami pate od alergija.

Čišćenje tepiha. Tepihe takođe perite i dubinski čistite jednom ili dva puta tokom godine. U današnje vreme je to uveliko olakšano jer postoje službe koji dođu po tepih, operu ga i vrate na kućnu adresu.

Pranje jastuka i prekrivača. Posteljinu obično često peremo, dok jastuke i prekrivače često zanemarujemo. Perite ih najmanje jednom godišnje, a ukoliko ste alegični i češće.

Piši!
Širi dalje!
6 komentara
 1. Ana

  Neka muz i ja zivimo sami,al cistim wc dva puta tjedno.

 2. Mirjana

  Da, to je otprilike taj prosek … previse brige oko glancanja je preopterecujuce

 3. Zaklina Starovla

  kakva budaletina je pisla ovo!

 4. Brankica Markovic

  Skoro svaki dan po malo ako nije cisto ne osecam se dobro a cini mi se uvjek ima prasine!

 5. Selma Mehmedović

  neznam ko uradi ovu analizu koja nije uopste ok

 6. Ana Mazlum

  Ako je to tocno onda sam ja manijak

Napišite komentar