Menu 

Semenke piskavice možete kupiti u bio šopovima i vrlo su jeftine, a ne samo da su korisne za celokupno zdravlje, već i za savršenu kosu.

Ove semenke (u pakovanju od 100 gr) koštaju tek oko 1,5 evro. Inače, seme piskavice ili grčko seme koristi se i kao začin i kao lekovita biljka. Semenke sadrže proteine, vlakna, vitamin C, kalijum, gvožđe, alkaloide, …

Blagotvorno delovanje

Više o delovanju i upotrebi, te zašto je tako dobra za disajne puteve, ali i za dojilje i majke koje se oporavljaju posle poroda pročitajte u tekstu Piskavica ublažava dijabetes i smanjuje kolesterol.

Piskavica čisti limfu, krv, koštanu srž, nervni i reproduktivni sistem. Pozitivno deluje na varenje i disajne puteve. Za majke posle poroda dobro je da piju čaj od semenki piskavice zbog bržeg zarastanja uterusa, obnavljanja snage, ali i poboljšanja količine i kvaliteta mleka.

piskavica u prahuPerut, opadanje kose i beživotna kosa su danas česta pojava, obično zbog zagađenja i stresa. Semenke piskavice zbog visokog udela proteina i vitamina B3 (niacina) podstiču rast kose. Zbog obilja lecitina kosa je nahranjena i teme osigurano.

Možete ove semenke za zdravlje kose koristiti bez premišljanja, imaćete jaču, zdravu i sjajnu kosu.

Kao balzam za kosu

Idealne su za pravljenje balzama. Natopite semenke piskavice (3 kašike ili više zavisnosti od dužine kose) preko noći, pa ih sledeći dan sameljite u pastu. Nanesite je na teme i celom dužinom kose. Ostavite da deluje 30 minuta, pa dobro operite.

Za još bolji efekat pomešajte ovu pastu sa cvetovima hibiskusa. Takođe, vrlo delotvorno je i u kombinaciji sa kokosovim uljem. Potrebno je da prvo skuvate semenke, pa ih ostavite (prethodno oceđene) u kokosovom ulju preko noći. Sledeći dan procedite tečnost i dobijeno ulje čuvajte u teglici ili flašici. Masirajte ovim uljem teme i celu kosu 3 puta sedmično. Kosa će biti sjajnija, ali ćete na ovaj način i smanjiti opadanje i ubrazati rast kose.

kosa plavusaUklanjanje peruti

U borbi protiv peruti semenke kombinujete sa kiselim mlekom ili jabukovim sirćetom. Natopite prvo dve kašike semenki preko noći, pa ih sameljete u pastu sledeći dan. Mešate proizvoljno sa jabukovim sirćetom. Držite masku na kosi 30 minuta, a ako ste koristili kiselo mleko, sat vremena. Kosu dobro operite više puta. Da biste se rešili peruti masku nanosite 1 sedmično. (Umesto semenki možete koristiti i piskavicu u prahu).

Protiv opadanja kose

Ulje koje dobijete kombinovanjem semenki i kokosovog ulja, kao što smo napomenuli, odlično je i protiv opadanja kose.

Da biste ojačali delovanje ovog ulja, pripremite ga na drugačiji način. U manju teglicu uspite gotovo do vrha kokosovo ulje, pa dodajte 3 kašike semenki piskavice. Zagrejavajte mešavinu u vodi na pari. Sklonite iz vode kada se mešavina u teglici zagreje, a teglicu držite na osunčanom mestu 7 dana, mućkajući s vremena na vreme. Posle samo procedite i čuvajte u staklenkama. Umasirajte ovo ulje na suvo teme i kosu sat vremena pre pranja i šamponiranja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Iako se danas u apotekama bez recepta mogu kupiti lekovi za gotovo sve blaže boljke, sve je više ljudi koji se okreću onim prirodnim lekovima koji u sebi ne sadrže nikakve štetne materije, ne izazivaju...