Menu 

Semenke piskavice možete kupiti u bio šopovima i vrlo su jeftine, a ne samo da su korisne za celokupno zdravlje, već i za savršenu kosu.

Ove semenke (u pakovanju od 100 gr) koštaju tek oko 1,5 evro. Inače, seme piskavice ili grčko seme koristi se i kao začin i kao lekovita biljka. Semenke sadrže proteine, vlakna, vitamin C, kalijum, gvožđe, alkaloide, …

Blagotvorno delovanje

Više o delovanju i upotrebi, te zašto je tako dobra za disajne puteve, ali i za dojilje i majke koje se oporavljaju posle poroda pročitajte u tekstu Piskavica ublažava dijabetes i smanjuje kolesterol.

Piskavica čisti limfu, krv, koštanu srž, nervni i reproduktivni sistem. Pozitivno deluje na varenje i disajne puteve. Za majke posle poroda dobro je da piju čaj od semenki piskavice zbog bržeg zarastanja uterusa, obnavljanja snage, ali i poboljšanja količine i kvaliteta mleka.

piskavica u prahuPerut, opadanje kose i beživotna kosa su danas česta pojava, obično zbog zagađenja i stresa. Semenke piskavice zbog visokog udela proteina i vitamina B3 (niacina) podstiču rast kose. Zbog obilja lecitina kosa je nahranjena i teme osigurano.

Možete ove semenke za zdravlje kose koristiti bez premišljanja, imaćete jaču, zdravu i sjajnu kosu.

Kao balzam za kosu

Idealne su za pravljenje balzama. Natopite semenke piskavice (3 kašike ili više zavisnosti od dužine kose) preko noći, pa ih sledeći dan sameljite u pastu. Nanesite je na teme i celom dužinom kose. Ostavite da deluje 30 minuta, pa dobro operite.

Za još bolji efekat pomešajte ovu pastu sa cvetovima hibiskusa. Takođe, vrlo delotvorno je i u kombinaciji sa kokosovim uljem. Potrebno je da prvo skuvate semenke, pa ih ostavite (prethodno oceđene) u kokosovom ulju preko noći. Sledeći dan procedite tečnost i dobijeno ulje čuvajte u teglici ili flašici. Masirajte ovim uljem teme i celu kosu 3 puta sedmično. Kosa će biti sjajnija, ali ćete na ovaj način i smanjiti opadanje i ubrazati rast kose.

kosa plavusaUklanjanje peruti

U borbi protiv peruti semenke kombinujete sa kiselim mlekom ili jabukovim sirćetom. Natopite prvo dve kašike semenki preko noći, pa ih sameljete u pastu sledeći dan. Mešate proizvoljno sa jabukovim sirćetom. Držite masku na kosi 30 minuta, a ako ste koristili kiselo mleko, sat vremena. Kosu dobro operite više puta. Da biste se rešili peruti masku nanosite 1 sedmično. (Umesto semenki možete koristiti i piskavicu u prahu).

Protiv opadanja kose

Ulje koje dobijete kombinovanjem semenki i kokosovog ulja, kao što smo napomenuli, odlično je i protiv opadanja kose.

Da biste ojačali delovanje ovog ulja, pripremite ga na drugačiji način. U manju teglicu uspite gotovo do vrha kokosovo ulje, pa dodajte 3 kašike semenki piskavice. Zagrejavajte mešavinu u vodi na pari. Sklonite iz vode kada se mešavina u teglici zagreje, a teglicu držite na osunčanom mestu 7 dana, mućkajući s vremena na vreme. Posle samo procedite i čuvajte u staklenkama. Umasirajte ovo ulje na suvo teme i kosu sat vremena pre pranja i šamponiranja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Sećate se kako su vam stariji ljudi davali često vrlo bizarne savete? Neki od njih su vas iznenadili, drugi nasmejali. E, ova lista će vas upotpunosti šokirati.