Menu 

Sve više tinejdžerki, pa i devojčica potpada pod uticaj reklama, serija i magazina gde se lepota i zdravlje izjednačavaju sa savršenom figurom. I to može dovesti do raznih poremećaja u ishrani.

Dok se neki roditelji bore da sačuvaju svoju decu od ovih bolesti, drugi i sami potpadaju pod uticaje medija, a neki su svojim stavom i doveli decu u to stanje.

Najpoznatiji poremećaji ove vrste su anoreksija i bulimija. I te bolesti nisu “dečija igra”. Pomozite svojoj deci da steknu samopouzdanje, prepoznajte simptome ovih bolesti i zaustavite ih na vreme.

One mogu doći “u paketu” ili odvojeno i ne javljaju se samo kod mršavih osoba.

Anoreksija

Osobe koje pate od anoreksije obično su mršavije za 15 odsto u odnosu na svoju idealnu, zdravu kilažu, imaju veliki strah od debljanja (čak i ako su ekstremno mršave), imaju iskrivljen pogled na svoj izgled i težinu, javlja se neredovna menstruacija, …

Obično pogađa tinejdžerke i to u periodu od 13. do 14. ili od 17. do 18. godine. Još nije tačno utvrđeno kako i zašto se javljaju ove bolesti, ali ih povezuju sa forsiranjem medijskog ideala lepote i sa držanjem strogih dijeta.

Bulimija

Karakteriše je konzumiranje velikih količina hrane, nakon čega nastupa povraćanje, zbog osećaja krivice. Osobe koje pate od bulimije ne mogu da kontrolišu količinu hrane koju pojedu u toku dana, obično koriste laksative, dijetalne pilule, često povraćaju i vrednuju više izgled nego karakter.

Pratite simptome kod svoje dece. Proverite da li konzumiraju neke tablete za mršavljenje, razgovarajte sa njima, pratite kakvi su im stavovi, da li previše govore o kilaži i da li vrednuju osobe isključivo na osnovu njihovog izgleda.

Može se dogoditi da dete krije hranu, da je depresivno, da je bledo, da mu je koža dobila žutu boju, da ima probleme u školi, da koristi i krije tablete za suzbijanje apetita, da povraća često, da ga interesuju samo magazini i internet sadržaj u kojima mogu naći informacije o dijetama, mršavljenju … Kada primetite ove simptome razgovarajte sa detetom i odvedite ga lekaru.

Dijete nisu potrebne tinejdžerima. Oni su još uvek u razvoju. Ukoliko primetite da je dete lenjo, neaktivno, da se hrani nezdravo, razgovarajte sa njim, predložite mu neke zdrave aktivnosti, zajedno pripremajte zdrave obroke, unesite više povrća na sto – to će biti dobro za celu porodicu.

Ne pokušavajte nasilno dete naterati da jede ili mu (u slučaju bulimije) ograničavati hranu. Uvedite novi zdravi dnevni meni za celu porodicu, neprimetno.

Pokušajte detetu pomoći da stekne samopouzdanje da pronađe svoje unutrašnje kvalitete i da nauči da ih ceni; da pronađe društvo koje je neće ocenjivati na osnovu izgleda, u kom će se osećati sigurno i srećno.

Pročitajte i tekst Šta kada vaš tinejdžer misli da je vampir?

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Snezana Rakic

    u odgajanju deteta treba pratiti i redovnu i pravilnu ishranu

Napišite komentar