Menu 

U svijetu je, na sreću, sve popularnije da “pozelenite”, odnosno da se vratimo prirodi. Jedna od “go green” (pozelenite) stvari je i kišnica i skupljanje kišnice.

Ona vam može donijeti značajnu uštedu, a mnogi tvrde da je mnogo bolja za vaš vrt, jer biljke brže rastu. Majka priroda vam to neće naplatiti. Saznajte zašto je dobro skupljati kišnicu.kišnica1

Naprije se opremite. Postavite burad na prava mjesta, kod odvoda, kod oluka, ali i na otvorenom. Pored buradi, posebno ako imate veliko domaćinstvo, vodu možete skupljati i u cisternama.

Poznato nam je da je potrošnja vode ljeti uvećana, ponekad, po domaćinstvu, i za 40 odsto, dok neki domovi, koji nisu na gradskom vodovodu, imaju problem sa čestim nestankom vode.

Sve to su dobri razlozi da razmislite o kišnici. Najbolje bi bilo da, ukoliko se odlučite za ovaj korak, kupite i filtere za prečišćavanje kišnice. Pored toga postoji i kod nas nekoliko firmi, koje se bave prodajom specijalnih rezervoara, pumpi i filtera za ovu namjenu.

Kišnicu možete koristiti za pranje veša, čišćenje, pranje automobila, zalijevanje vrta, ispiranje WC šolje. Zanimljivo je da svako od nas, u prosijeku, potroši 140 litara vode dnevno, od toga 45 litara dragocjene pitke vode samo za isprinaje WC šolje. U ovom slučaju se jasno vidi koliko je kišnica važna zamjena.

Za pranje veša mnogo je bolje koristiti kišnicu, jer sa njom štedite i na prašku za veš, a i poboljšavate učinak pranja.

Najbolji izbor za vrt je upravo kišnica. Ljeti ćete sa njom uštediti velike količine vode, a vaše biljke će “bujati”, jer je mekana kišnica, bez kamenca, mnogo povoljnija za njih. U nekim evropskim zemljama čak je zakonom zabranjeno zalijevati vrtove pitkom vodom ljeti, a podstiče se razvijanje sistema sakupljanja kišnice.

Da li ste vi ikada sakupljali kišnicu? Kako? Za šta ste je koristili?

(OVDJE pročitajte kako da napravite tuš u dvorištu)

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. sr

    Posipanje biljki sa vodom koja je obogocena svim toksicni materijalima koji su saprani iz atmosfere, i ako uz to dodamo spiranje bitumena sa krovnih shingli koje su instalirane na 90% krovova, zaista ne vidim kako je ovo “dobro” za biljke i zemljiste oko kuce.

Napišite komentar