Menu 

Iako je sezona kad je u pitanju uzgoj voća i povrća već odavno počela, još uvek nije kasno da započenete svoju povrtnu baštu ako do sada niste. U tom slučaju obavezno pročitajte neke od najvažnijih saveta koje jednostavno morate znati.

Uzgajanjem povrća ne samo da ćete svojoj porodici obezbediti zdrave, organske namirnice već ćete pomoći da se cene namirnica na tržnicama spuste, jer je povrće prilično skupo. S druge strane, baštovanstvo je zaista divan hobi koji će vam pomoći da se rešite stresa, ali i da uključite celu porodicu u nešto korisno i zabavno u isto vreme.

Počnite polako. Novopečeni baštovani su obično veoma uzbuđeni i započnu previše toga sa čime se ne mogu ili ne znaju nositi. Za početak dovoljno je da posadite 2-3 namirnice koje se lako uzgajaju, posvetite im svu pažnju pa sledeće godine povećavate broj sadnica.

4672632218_e1347cfe95_z

Najbolje povrće za početnike. Povrće je koje bez svake sumnje najlakše uzgojiti su paradajz i zelena salata i bilo bi dobro da sa njima počnete. Neke vrste salate počnu nicati za samo sedam dana. Pored salate i paradajza tikvice je takođe prilično jednostavno uzgojiti.

Za početak izostavite začinsko bilje. Začinsko bilje je prilično komplikovano za uzgoj jer im je potrebno suvo, toplo i peskovito područje. Ako pak uprkos svemu želite uzgajati začinsko bilje najbolje bi bilo da to učinite u saksijama na kuhinjskom prozoru.

Baštovanstvo na malom prostoru. Ako imate mali komad zemlje ili samo terasu, onda bi bilo dobro da sadite u većim saksijama jer na taj način možete lakše kontrolisati vaše biljčice, bar dok ne uđete u fazon kako se to radi.

Glavna pravila. Povrće najbolje uspeva u mešavini zemlje, peska i gnojiva. Uvek možete pokušati uzgojiti biljke u vašem dvorištu, ali sasvim je sigurno da će mu biti potrebni dodatni nutrijenti.

Osvetljenje. Ako imate problem sa suncem i ono ne dopire baš najbolje do vaše bašte onda bi trebalo da sadite biljke koje imaju velike zelene listove poput spanaća ili kelja jer su takve biljke boje u transformisanju sunčevih zraka u nutrijente.

5575110035_de2704a6bb_z

Zalivanje. Ako imate dobru drenažu onda nećete imati problem sa zalivanje. Vaša bašta bi trebalo da dobije oko 2,5 – 5 centimetara vode svake nedelje.

Sačuvajte baštu od napasnika. Jedan od najboljih načina da vaše povrće sačuvate od napasnika jeste da je malo izdignete od tla i naravno da je ogradite. Kad su u pitanju mali napsnici gledajte da koristi sasvim prirodne preparate i izbegavate pesticide i teške hemikalije.

Dajte biljkama prostora. Novopečeni baštovani obično pretrpaju svoje bašte u želji da posade što više biljaka na što manjem komadu zemlje, a to nije baš najsretnije rešenje. Između sadnica trebalo bi da bude najmanje 15 cm razmaka da bi se biljke pravilno razvijale i rasle.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar