Menu 

Izvini je reč koju većina nas poprilično teško izgovara, ali ako nešto pogrešno napravite iskreno izvinjenje je potrebno da biste izgladili stvari i krenuli dalje. Naučite kako se izviniti na pravi način.

Nije važno šta ste napravili ni koliko je težak vaš „greh“, da li ste u poslednji čas odgodili ručak najboljoj drugarici ili ste kritikovali vaspitne metode vaše sestre. U svakom slučaju postoji krivi i pravi način za izvinjenje.

Ako želite da se iskreno izvinite nakon reči izvini nikako ne dodavajte „ali“, jer to nikako neće pomoći da izgladite situaciju sa vama dragom osobom, kao ni „žao mi je što se tako osećaš“. Ako izgovorite ove reči osoba kojoj se izvinjavate može pomisliti da vam njena osećanja nisu bitna.

Iskreno izvinjnje podrazumeva da  treba da ubedite osobu koju ste povredili da vam je zaista žao, bez „ali“ i bez izgovora.

Da biste pokazali iskreno kajanje za svoje postupke treba da pratite pet koraka kroz koje ćemo vas sprovesti.

muskarac se izvinjava

Pokažite kajanje

Čim shvatite da ste nekoga povredili nemojte čekati “pravo vreme da se izvinite”. Istog trenutka pošaljite poruku, mejl ili tu osobu pozovite na piće da joj oči u oči sve objasnite, da ta osoba vidi vašu ekspresiju lica i uveri se da ste iskreni.

Recite na glas vašu grešku

Recite prijatelju, sestri, partneru šta vi mislite da ste pogrešno napravili i izvinite se za konkretan čin. Uopšteno izvinjenje neće igrati nikakvu ulogu onome ko je povređen.

Pitajte šta možete napraviti da poravite situaciju

Ponekad i ako prepoznate gde ste pogrešili može da ne znači ništa jer povređena osoba jednostavno nije u stanju da oprosti i prihvati izvinjenje. U tom slučaju pitajte tog nekoga šta možete da uradite da popravite vašu vezu. Može se desiti i da ta osoba prihvati vaše izvinjenja, ali da vaše prijateljstvo više nikada ne bude isto. Na to morate biti spremni.

Budite iskreni prema sebi i prema osobi koju ste povredili

Postoje situacije u kojima se ljudi iako svesni da je neko njihovo delo ili reč nekoga povredilo ne osećaju krivima. U tom slučaju treba da budete iskreni i da se ne izvinjavate samo zato jer mislite da to tako treba. Objasnite toj osobi šta vi mislite da se desilo sa vaše tačke gledišta.

izvinjnje2

Promenite se

Ako vam se često dešava da nepromišljenim postupcima i rečima vređate ljude koji vas vole možda bi trebalo da dobro razmislite o svom ponašanju i pokušate ga promeniti. To je jedan od najsigurnijih načina da pokažate da vam je zaista žao.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar