Menu 

Klinci uglavnom ni ne znaju da im je nauka interesantna dok im ne pokažete neke zanimljive eksperimente. Jedan od njih je i ovaj sa kockicom leda koji će klince oduševiti.

Ideju smo pronašli na Messforless blogu i sigurni smo da će ga većina vas isprobati što pre. Vreme svakako nije lepo da bi išli napolje.

Potrebni sastojci:

  • So
  • Kockica leda
  • Komadić vune
  • Čaša puna vode

led3

Pre nego počnete sa eksperimentom pričajte sa detetom o tome šta će se desiti tokom samog eksperimenta. Pitajte dete da li je moguće zakačiti kockicu leda na vunu bez da je vežemo. Isto tako razgovarajte o upotrebi leda, kavog je oblika…

Nakon što ste popričali krenite sa eksperimentom. Staklenu čašu do vrha napunite vodom, a nakon toga recite detetu da spusti kockicu u čašu i neka vam objasni šta se desilo, da li je potonula ili pluta na vrhu.

led2

Kasnije, dajte detetu vunicu i recite da je zategne preko čaše tako da dodirne led i zatim podigne vunicu. Da li se led zakačio?

Sledeći korak je da vunicu stavite preko kockice leda, malko posolite i ostavite jedan minut. Kad je prošao minut recite detetu da ponovno podigne vunicu.

Šta se desilo?

led

Možete eksperimentisati i sako ličinom soli koju stavite na led. Šta će se desiti ako stavite premalo ili previše soli?

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Saznajte

video

Jeste li ikad čuli za izreku “ko žurio, nogu slomio”? Nešto slično ovome desilo se dečaku koji je žurio da stigne autobus. Piši! Širi dalje!