Menu 

Klinci uglavnom ni ne znaju da im je nauka interesantna dok im ne pokažete neke zanimljive eksperimente. Jedan od njih je i ovaj sa kockicom leda koji će klince oduševiti.

Ideju smo pronašli na Messforless blogu i sigurni smo da će ga većina vas isprobati što pre. Vreme svakako nije lepo da bi išli napolje.

Potrebni sastojci:

  • So
  • Kockica leda
  • Komadić vune
  • Čaša puna vode

led3

Pre nego počnete sa eksperimentom pričajte sa detetom o tome šta će se desiti tokom samog eksperimenta. Pitajte dete da li je moguće zakačiti kockicu leda na vunu bez da je vežemo. Isto tako razgovarajte o upotrebi leda, kavog je oblika…

Nakon što ste popričali krenite sa eksperimentom. Staklenu čašu do vrha napunite vodom, a nakon toga recite detetu da spusti kockicu u čašu i neka vam objasni šta se desilo, da li je potonula ili pluta na vrhu.

led2

Kasnije, dajte detetu vunicu i recite da je zategne preko čaše tako da dodirne led i zatim podigne vunicu. Da li se led zakačio?

Sledeći korak je da vunicu stavite preko kockice leda, malko posolite i ostavite jedan minut. Kad je prošao minut recite detetu da ponovno podigne vunicu.

Šta se desilo?

led

Možete eksperimentisati i sako ličinom soli koju stavite na led. Šta će se desiti ako stavite premalo ili previše soli?

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar