Menu 

Sa svih strana slušamo kako je dojenje jedno od najlepših i najprirodnijih iskustava kroz koje može proći jedna žena što je u neku ruku i tačno. Mi ipak želimo ukazati na neke sitnice koje ćete retko čuti, a koje muče veliki broj majki širom sveta. Ako ste ikad osetili ono o čemu ćemo pisati, ne osećajte se loše, mnogo je žena koje prolaze kroz isto.

Dojenje je na prvom mestu najzdraviji izbor kad je u pitanju ishrana bebe i u prvih šest meseci od rođenja dovoljno je samo majčino mleko da bi beba napredovala i razvijala se kako treba. U poslednjih nekoliko godina, Svetska zdravstvena organizacija apeluje na sve majke širom sveta da svoje bebe doje najmanje godinu dana ukoliko za to imaju mogućnosti.

Odmah da napomenemo, da se mi u potpunosti slažemo sa svim pozitivnim stranama dojenja i smatramo da ono nema alternativu, ali isto tako želimo da ukažemo na sitnice koje vam o dojenju niko neće reći i zbog kojih se majke mogu osećati loše, a za to nema nikakvog razloga.

dojenje4

Dojenje vam menja život iz korena. Mnoge majke će se složiti sa činjenicom da dojenje na neki način utiče na gotovo svaki aspekt vašeg života. Postoji velika verovatnoća da će uticati na način na koji posmatrate svet. Može se promeniti način na koji vidite sebe, vaše brak, posao… Naravno to ne mora da bude loš uticaj, ali promene će se svakako desiti. S druge strane treba da budete spremni da ste vi ta osoba koja uvek mora biti tu da nahrani bebu i da to ne može napraviti niko osim vas. Naravno, postoji opcija izmlazanja mleka, ali za to je potrebna poprilična organizacija.

Volećete i mrziti dojenje u isto vreme. Sigurni smo da ne postoji majka koja nije na trenutke osetila kako joj dojenje nije baš najomiljenija radnja na svetu, a s druge strane postoje ti trenuci kada tokom dojenja osećate neverovatan mir i spokoj. Ono što se posebno voli kad je u pitanju dojenje je ta zaista specijalna veza koja se gradi između majke i bebe, a s druge strane tu je i pritisak od toga da ste vi jedini koji može bebi priuštiti hranu koji može izazvati negativne emocije.

Beba zbog dojenja možda nikad ne prihvati flašicu. Ovo nije ništa što treba da vas zabrinjava niti nešto što je loše, ali na to morate biti spremni jer se poprilično često dešava da beba nakon dojenja više ne želi da prihvati flašicu ni pod razno. Možda će vam u početku biti teško dok se beba navikne piti tečnost iz kašičice, a postoje i razne specijalne čaše za tu namenu. U svakom slučaju mi smatramo da je ovo više pozitivno nego negativno.

Retko ćete se osećati lepom tokom dojenja. Iako nam u poslednje vreme svetske zvezde serviraju fotografije na kojima doje i na kojima izgledaju prelepo budite uvereni da se vi nećete tako osećati. Ponekad će se desiti da pomislite kako je dojenje jedna od najprimitivnijih radnji ikad, ali i to je sasvim normalno i nemojte se previše zamarati time.

dojenje2

Osećaj žrtve. Možda ćete nas pogrešno shvatiti ali mi smatramo da je malo onih majki koje nisu poredile dojenje sa hranjenjem pomoću veštačkog mleka i većina dojilja je bar jednom pomislila kako je majkama koje ne doje lakše, a one koje ne doje su pomislile kako je pak lakše dojiljama . U oba slučaja postoje i pozitivne i negativne strane i to je jedina istina. Majkama koje doje je mnogo lakše hraniti bebu po noći jer ne treba da pripremaju hranu dok majke koje hrane bebu na flašice imaju veću nezavisnost.

Na samom kraju želimo napomenuti da bez obzira na sve natpise i preporuke vi imate pravo na izbor i imate pravo da se osećate onako kako se osećate.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar